Вести


Одржана претпремијера филма „Име народа“ у Српском народном позоришту

Нови Сад , 11. септембар 2020.
-A A +AОдржана претпремијера филма „Име народа“ у Српском народном позоришту.

Нови Сад , 11. септембар 2020. .

Вечерас је у Српском народном позоришту одржана претпремијера филма „Име народа“ редитеља Дарка Бајића, у продукцији „Зилион филма“.

Филм по сценарију Милована Витезовића, у којем главну улогу тумачи Љубомир Бандовић, прати живот и рад угледног адвоката, политичара Светозара Милетића (1826-1901) и његову борбу за присаједињење Војводине Краљевини Србији.

Филм о Светозару Милетићу, највећем и најутицајнијем српском политичару у Аустроугарској у другој половини 19. века, прича је о човеку који тражи правду за свој народ, испричана кроз визуру Милетићеве ћерке Милице Томић, једног од првих бораца у свету за равноправност жена.

Иницијативу за снимање филма о највећој личности у историји српске Војводине и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји нашег народа - а у оквиру обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији - покренуо је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У филму је учествовало више од 100 глумаца и највећим делом сниман је на територији АП Војводине.
Филм је снимљен уз подршку Покрајинске владе, Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Града Новог Сада и других локалних самоуправа АП Војводине.

Пројекцији филма присуствовале су бројне јавне личности из света филма, уметности и политике, режисер Дарко Бајић, као и глумачка екипа предвођена Љубомиром Бандовићем, Ањом Павићевић, Андријом Kузмановићем, Милутином Мимом Kараџићем и Аном Франић. Сутра ће филм "Име народа" отворити Палићки филмски фестивал.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs