Вести


Одржана свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Нови Сад , 26. октобар 2018.
-A A +AОдржана свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Нови Сад , 26. октобар 2018. .

Свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине краљевини Србији одржана је синоћ у згради Платонеума Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду. Присутнима се најпре обратио председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, а затим су поздравне речи упутили: архимандрит Исихијe Рогић епископ мохачки, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Обраћајући се присутнима, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, нагласио је да, колико год је ово јубилеј и празник становника Војводине, то је на славу и част целе Србије, Српске академије наука и уметности и Српске православне цркве.

„Управо, више од симболике наше радости у јединству јесте и то да је, поред Покрајинске владе, покровитељ и почасни председник Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења председник Републике Србије Александар Вучић“, рекао је Милошевић и додао „кажем, више од симболике, јер све више живимо време у коме – ништа не чини човека тако срећним, као поштено уверење да је дао све од себе“. Управо наведеним речима Михајла Пупина, посебно оним да је „неуспех предах за будућу победу“, сећамо се бројних интелектуалаца који су вековима иза нас на бранику националне и државотворне идеје“, истакао је Милошевић, опомињући да једино чувајући сећање на прошлост „стражаримо над одлукама Велике народне скупштине“.

Догађају је присуствовао и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

У оквиру Свечане академије, уприличено је предавање дописног члана САНУ Славенка Терзића, а у музичком делу програма наступио је Камерни хор студената Академије уметности у Новом Саду под диригентском палицом Божидара Црњанског.


Извор: ПС за високо образовање и научноистраживачку делатност

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs