Вести


Одржана седница Покрајинског социјално-економског савета

Нови Сад , 04. јул 2013.
-A A +AОдржана седница Покрајинског социјално-економског савета .

Нови Сад , 04. јул 2013. .

Нови Сад, 4. јул 2013. - Четврта седница Покрајинског социјално-економског савета одржана је у Скупштини АП Војводине. На седници Покрајинског социјално-економског савета расправљано је о решавању проблема у привредним предузећим у АП Војводине; о заједничкој иницијативи Савеза самосталних синдиката Војводине и Покрајинског одбора Уједињених гранских синдиката „Независност" за закључивање Посебног колективног уговора у Аутономној Покрајини Војводини; о изменама и допунама Финансијског плана Покрајинског социјално-економског савета за 2013. годину; и о додели финансијских средстава социјалним партнерима.

"Период од претходне седнице Савета био је богат настојањем да се решавају проблеми у привреди. Ипак, осетан је проблем комуникације између послодаваца и запослених, стога је потребно анализирати како је могуће да с једне стране имамо тешку ситуацију у колективима, а са друге - мање штрајкова и протеста запослених", запитао се Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова.


Он је казао да је неопходна реализација главних порука и анализа из првог дела Програма за побољшање стања у области привреде, предузетништва и занатства у Војводини, чији је аутор Никола Павичић, један од најистакнутијих привредника у Србији. Васин се заложио за избацивање девизне клаузуле из кредита, чиме се дугови по кредитима не би везивати за кретање курса па би држава могла да води слободну политику курса и дозволи да се на тржишту формира реална вредност динара, која би покренула извоз и смањила увоз.
Чланови Савета размотрили су заједничку иницијативу Савеза самосталних синдиката Војводине и Уједињених гранских синдиката "Независност" за закључивање посебног колективног уговора у АП Војводини. Иницијатива ће бити упућена Унији послодаваца Војводине, као другој уговорној страни. Приликом утврђивања иницијативе, подстицајан је био пример ЕУ где се односи и интереси запослених и послодаваца усклађују уз социјални дијалог, колективно преговарање и колективне уговоре. Констатовано је да постоји законски оквир за закључивање Посебног колективног уговора у АПВ, као и интерес запослених и послодаваца у Војводини.


Усвојен је ребаланс финансијског плана Покрајинског социјално-економског савета за 2013. годину. Износ планираних прихода од 4,5 милиона динара замењен је износом од 6,6 милиона динара. За нематеријалне трошкове, односно подстицајна средства намењена социјалним партнерима - чланицама ПСЕС предвиђен је износ од 2,1 милион динара. Чланицама Покрајинског социјално-економског савета - ССС Војводине, Покрајинском одбору УГС ,,Независност" и Унији послодаваца Војводине - издвојено је по 700.000 динара. Средства су додељена за подизање капацитета социјалних партнера за учешће у трипартитном социјалном дијалогу у покрајини и локалним самоуправама, као и социјалном дијалогу привредних субјеката у АП Војводини.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs