Вести


Одржана трибина о „Положају књижевности и НИН-ове награде на српској књижевној и уметничкој сцени “

Нови Сад , 13. април 2016.
-A A +AОдржана трибина о „Положају књижевности и НИН-ове награде на српској књижевној и уметничкој сцени “.

Нови Сад , 13. април 2016. .

У холу зграде Покрајинске владе, данас је у организацији Недељника НИН и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање организована трибина под називом „ Положај књижевности и НИН-ове награде на српској књижевној и уметничкој сцени“ , као и разговор на тему „Какав је положај књиге и књижевности у Србији данас“.
Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић поздравио је учеснике трибине, на којој учествују добитници НИН – ове награде из Војводине, као и чланове жирија.
На трибини су учествовали Слободан Тишма (Бернардијева соба, 2011) и Радослав Вава Петковић (Судбина и коментари, 1993), док је Миро Вуксановић био оправдано одсутан. Као дугогодишњи председник жирија за доделу НИН-ове награде учествовао је у разговору Васа Павковић, као и остали чланови жирија Владислава Гордић-Петковић и Милета Аћимовић Ивков.
Поред лауреата НИН-ове награде у Војводини, учесници трибине били су и Стефан Јањић и Бојан Марјановић, добитници НИН-ове стипендије за роман у настајању.
Модератор трибине био је Драган Јовићевић, уредник културе у недељнику НИН, који је у уводном излагању образложио да се НИН-ова награда за роман године додељује уназад 60 година и тема у којој је положај књиге и књижевности у Србији данас јесте тема о којој треба разговарати.
Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је истакао чињеницу да су на основу недавно спроведених анкета постављена питања о препознавању културног живота у Србији, учесници одговорили да су то манифестације као што су :ЕXИТ и Гуча и на крају Сајам књига.
„Ово је добра вест, да је већ на трећем месту био сајам књига, ако се узме у обзир да су ови догађаји посећени и у супротности су са скоро свакодневним опсценим насловима у појединим дневним новинама“ рекао је Грујић и додао да „се култура читања, поштовања уметности и културе свела на један мањи број људи и зато нешто што се зове НИН-ова награда за роман године јесте нешто што треба поштовати и подржавати. Нажалост ове године ми нисмо у могућности да се похвалимо буџетом за издаваштво, али то није тема, која је данас пред нама, јер овде је тема поштовање књиге и оних који негују писану реч“ закључио је секретар Грујић.
Почевши од чињенице да се никада није више читало књига, али је сама књига остала невидљива Васа Павковић је рекао да је ове године за доделу романа године стигло 170 наслова и то је прича о квантитету и квалитету. Од тог броја свега 15-ак романа уђе у један ужи избор, а потом следе разни критеријуми на основу којих се тај избор сужава. Књижевност је, по речима Павковића, елитна уметност и сасвим је сигурно да и у тих 15 романа постоји добар писац романсијер или неки млади добар аутор, којег ми као чланови жирија желимо да наградимо и да им дамо „крила“ за даљи рад. НИН-ова награда је зато достигла тај ниво, условно речено престижа, да би промовисала писца, издавача и на крају крајева саму награду. Управо зато што су књижевност и уметност потиснути са јавне сцене, тиме је ова награда постала важнија, закључио је Павковић.
Слободан Тишма и Радослав Вава Петковић су причали о значају НИН-ове награде из угла писаца, са закључком да ова награда утиче на даљи рад, мотивацију, тираж и популарност писца.
По речима Милете Аћимовића – Ивкова многе књиге данас, након издавања, не доживе велики број читаности. Популаризација културе читања је грађанска профилизација, поготово у друштву које губи културни темељ. Зато НИН-ова награда може да поправи статус писца достојног поштовања.
Владислава Гордић- Петковић је истакла да када говоримо о положају и месту књиге данас и у будућности, треба да се осврнемо и на прошлост. Међу лауреатима за 50 година постојања прве књиге Матице српске било је пет добитника НИН-ове награде, међу којима је и Драган Великић тада за књигу „Приче погрешан покрет“, Зоран Ћирић и Владимир Тасић за књигу „Киша и хартија“,. Сви су поникли заправо из исте едиције у Новом Саду, а сасвим је јасно и извесно да није лако написати роман, јер он захтева енергију, време и труд и треба сада подсетити на сјајну иницијативу недељника НИН, који је доделио стипендије двојици младих аутора за роман у настајању. Међу 180 младих писаца изабрана су два млада аутора до 30 година, којима ова стипендија омогућава не само да заврше своје романе у настајању, већ и да крену даље, закључила је у свом излагању Гордић- Петковић.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs