Вести


Одржана централна свечаност 108. „Дужијанце“

Нови Сад , 12. август 2018.
-A A +AОдржана централна свечаност 108. „Дужијанце“ .

Нови Сад , 12. август 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, присуствовао је централној прослави манифестације „Дужијанца 2018“ коју је у Суботици организовало истоимено Удружење буњевачких Хрвата.

Потпредседник Покрајинске владе, која је покровитељ овогодишње „Дужијанце“, истакао је да је „Дужијанца“ својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад, спој обичаја и културних вредности.

„О њој се много писало, добијала је признања и инспирисала је уметнике, али је вероватно најзначајније то што чува драгоцену нит прошлости, обичаја и традиције, плете их са временима и оставља то ткање као залог за будућност“, рекао је Њилаш и додао да су очување националне културе, уметничког стваралаштва и манифестација, као што је „Дужијанца“, од велике важности, јер доприносе неговању различитости у Војводини.

„Дужијанца“ је традиционална манифестација која се по 108. пут организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице. Сведочанство је старих обичаја жетве, кад се још увек радило руком, напорно и вредно, када се другачије и једноставније живело.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs