Вести


Одржана јавна расправа о Нацрту програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период 2014-2020.

Нови Сад , 24. јун 2014.
-A A +AОдржана јавна расправа о Нацрту програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период 2014-2020. .

Нови Сад , 24. јун 2014. .

Јавна расправа поводом Нацрта програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини за период од 2014. до 2020. године, одржана је у организацији Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и партнерских институција и организација које су чланови радне групе која је сачинила нацрт овог стратешког документа. Речима да је нацрт Програма својеврсна порука да су релевантне институције спремне да буду носиоци борбе против насиља над женама, покрајински секретар Мирослав Васин се обратио данашњем скупу. Асја Варбанова из Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, и помоћница покрајинског секретара за равноправност полова, Анита Беретић, истакле су да је овај програм одлична платформа за даље спровођење активности на овом плану.
Насиље над женама је најчешћи облик кршења људских права жена, али и најтрагичнија потврда фактичке неравноправности жена и мушкараца. Стратешки документ који је предмет данашње јавне расправе - Нацрт програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АП Војводини за период од 2014. до 2020. године – заснован на претходној Стратегији из 2008. године, настоји да стане на пут и адекватно спроводи све активности из области равноправности полова и борбе против насиља над. Сачињен и заснован у потпуности на европским стандардима, овај Програм се понајвише темељи на Конвенцији УН о елиминацији свих облика дискриминације жена (CEDAW), која је у Републици Србији ратификована 31. новембра 2013. године и која дефинише бројне обавезе државе у овој области, те је послужила као оквир за формирање програма, јер и сама представља свеобухватан документ у области родне равноправности.
Покрајински секретар Мирослав Васин је навео да је ова јавна расправа, те доношење овог стратешког документа, још један корак у супротстављању насиљу, јер је показатељ стабилности и одговорности једног друштва управо и његов одговор на и однос према насиљу: ,,Прикупљањем и анализом дошло се до података да је током 2012. године на територији АП Војводине убијено 11 жена у породично-партнерском контексту. У периоду од јануара до новембра 2013. године убијено је десет жена, а починиоци у свим случајевима били су познати жртви. Четири жене од 11 у 2012. години и две жене од 10 у 2013. години, пријавиле су насиље и пре него што се убиство десило, док је у осталим случајевима питање претходног пријављивања остало непознато'', рекао је Васин нагласивши да је вођењем евиденције и ,,истеривањем'' насиља као појаве на чистац, значајно подигнут ниво друштвене свести о овом проблему.

,,Објединили смо програме социјалних, образовних, здравствених и правосудних установа, али је потребно начинити још много корака како би се смањио број жртава насиља. Дугорочни циљ Покрајинске владе је успостављање нулте толеранције на насиље, јер је оно повреда основних људских права. Радићемо и даље на економском оснаживању жена, јер се једино као економски независна неће вратити под окриље насилника'', истакао је ресорни секретар.
Данас је о сузбијању насиља над женама у Војводини, као и о контексту у оквиру ког је и настао овај документ говорила је помоћница покрајинског секретара за област равноправност полова, Анита Беретић, док се координаторка радне групе за израду овог Програма, Тања Игњатовић, осврнула на тему посвећену међународном оквиру и обавезама државе у погледу спровођења Програма. Члан радне групе за правне аспекте заштите од насиља у породици, Слободан Јосимовић, говорио је о препорукама за унапређење правне заштите.

Скупштина АП Војводине је у септембру 2008. године усвојила Стратегију за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2008. до 2012. године, која је представљала први стратешки документ у Републици Србији, усмерен ка превенцији и заштити од насиља у породици и у партнерским односима. Стратегија је до краја јуна 2013. године успешно спроведена, а реализацијом мера руководио је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова. Данашњи Нацрт програма је сачинила радна група чије су се активности заснивале на искуствима спровођења претходне покрајинске Стратегије, а посебно на налазима и препорукама екстерне евалуације, која је спроведена у оквиру пројекта „Ка свеобухватном систему за сузбијање насиља над женама у Војводини”, који је реализован прошле године.

У погледу активности у области борбе против насиља над женама спроведено је низ анализа и истраживања, попут формирања мреже невладиних организација које пружају услугу СОС телефона за жене и децу изложене насиљу на територији АП Војводине – СОС ВОЈВОДИНА, чиме је омогућен стандардизован начин вођења евиденција о пруженим услугама, клијенткињама и другим активностима.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у сарадњи са Аутономним женским центром, 2010. године формирао је експертску радну групу са задатком да креира модел административне базе података о насиљу у породичном контексту. Радна група израдила је предлог заједничке јединствене евиденције релевантних служби - центар за социјални рад, полиција, здравствене установе, тужилаштво, судови - о пријављеним случајевима насиља у породичном контексту, који подразумева успостављање електронске размене података између служби. Израђен је и софтвер за електронску обраду података, који је тестиран током 2013. године.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs