Вести


Одржана је међународна конференција о регионалним медијима у југоисточној Европи

Нови Сад , 25. април 2014.
-A A +AОдржана је међународна конференција о регионалним медијима у југоисточној Европи.

Нови Сад , 25. април 2014. .

Стручна медијска конференција под називом „Регионални медији у југоисточној Европи", одржана је данас у Скупштини Војводине у организацији и у сарадњи Независног друштва новинара Војводине, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и Института европских региона (ИРЕ) из Салзбурга у Аустрији.

Циљ данашњег скупа је окупљање медијских посленика из Аустрије, Немачке, Мађарске, Румуније, Хрватске, Молдавије и Србије са намером да се иницира међусобна сарадња медијских јавних сервиса, регионалних јавних сервиса и регионалних студија, као и електронских медија са регионалним или локалним емитовањем телевизијског или радијског програма у средњој и југоисточној Европи. Све ове земље повезује слив Дунава, који уз Рајну чине кичму Европе.

Уводним излагањима учесницима данашњег скупа обратили су се Франц Шаусбергер, председавајући Института европских региона (ИРЕ) у Салзбургу, Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Гордана Предић, државна секретарка у Министартсву културе и информисања и Нада Скендеровић Ћук, представница Канцеларије Савета Европе у Београду.

„Институт европских региона у свом називу је јасно дефинисао питања којима се бави, а то је однос према регионима у Европи и њихова децентрализација“, истакао је на почетку излагања Франц Шаусбергер.

„Војводина, као регија у оквиру Србије, за нас је занимљива због бројних специфичности и зато смо радо прихватили позив стручне организације Независног удружења новинара Војводине и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање да помогнемо у организацији данашњег скупа. С обзиром на то да се тема данашње конференције односи на регионалне медије, њихово функционисање, повезивање и стварање дигиталних архива и база података, али и на њихов опстанак, јасно се намеће да би се овакви скупови морали одржавати и чешће, јер уз заједничко деловање могу се остварити позитивни резултати. Иако се овакви проблеми не могу решити брзо, могу за почетак бити препознати и дефинисани. Полазни основ у данашњим панел расправама јесте чињеница да се људи у регионима све више окрећу ка вестима и информацијама из сопствених регија, које се тичу њиховог непосредног окружења и да у време глобализације и све јаче концентрације медијских садржаја из целог света, расте и потреба за локалним и регионалним медијима. И сама Европска унија, да би успешно опстала у таком свету, мора да придобије људе на локалу, између осталог и кроз дистрибуцију њима важних локалних и регионалних вести. И са становишта ЕУ политике и збивања, много је боље када у локалним или регионалним медијима имамо дистрибуцију таквих вести, којима се јавност информише о битним питањима за њих, а са друге стране оне имају и информације о вестима из локала или региона. Јасно је да, условно речено „мали медији“, имају више проблема са опстанком и са успехом у тржишној утакмици, али и то питање може да се реши управо на овај начин кроз најшири дијалог и заједничко проналажење квалитетних решења. Аустрија је за потребе медија на комерцијалној основи, већ створила документационо-архивски центар региона и то кроз националну агенцију АПА, у којој се налазе сва потребна документа и архив за све регионалне или локалне медије и чија активност је из дана у дан све већа. Зато вам са овог места вам желим успешан данашњи рад, квалитетну и стручну расправу, која ће донети позитивне закључке“ рекао је Шаусбергер.

Потпредседник Грујић, поздравио је присутне у име Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, нагласивши да треба размишљати у неколико праваца како би се у потпуности разумео значај и значење чињенице да се овај скуп одржава у Новом Саду и Војводини, односно у Републици Србији.

„Србија приступа преговорима за пуноправно чланство у Европску унију, што јесте стратешки циљ наше земље, којем ће у будућности бити посвећено много труда, пажње и напора. Овакав скуп на којем учествују бројни медијски стручњаци из земаља ЕУ, представља део тих напора и наш допринос остварењу крајњег циља, односно пуноправног чланства Србије у ЕУ“, рекао је секретар Грујић и додао да „не мање важна јесте и могућност да грађани земаља овог региона, који се налазе у национално мањинском положају, имају отворене могућности прекограничне сарадње, посебно са матичном државом, али и са свима који су, по њиховој процени значајни за очување и развој њиховог национално-културног идентитета. Војводина као мултинационална и мултиконфесионална средина треба да има важну улогу у настојањима Србије да, што је могуће раније, постане пуноправни члан европске породице народа, јер њене специфичности су фактицитет који се препоручује као промотера европских интеграција. Зато је у свему овоме значај медија огроман, где они могу на конструктиван начин, као квалитетан, демократски медиј омогућити дијалог између различитих заједница, различитих друштвених ентитета, дијалог који омогућује и боље разумевање другог и разјашњење који у сваком друштву постоји. Дозволићете ми за то да на крају будем врло конкретан. Медији свакодневно производе јако много садржаја и много тога се заувек изгуби. Проблем архивирања медијских садржаја је велики проблем, технички сложен и нимало јефтин, који решавамо у складу са својим могућностима и домишљатошћу. Овде би могли лако пронаћи заједнички интерес и зато бисмо дали један предлог за размишљање, а то је стварање центра за архивирање медијских садржаја у окружењу, Подунављу, рецимо и југоисточне Европе“, закључио је у свом излагању секретар Славиша Грујић.

Поздрављајући присутне, државна секретарка Гордана Предић је апострофирала значај јавних РТВ сервиса Србије и Војводине, који су важна тековина демократског друштва. Да би се обезбедио њихов несметан рад, држава је обезбедила средства, ове године реч је о укупном износу од 7,5 милијарди динара. Нажалост, иако се у развијеним европским државама јавни сервиси финансирају из претплате, код нас то није успешно заживело, јер је начин наплате претплате био лоше дефинисан, изостале су и одговарајуће санкције за неплаћање, а том неуспеху је допринела економска криза и ниски животни стандарда грађана.

Нађа Скендеровић Ћук је прецизирала да су снажна подршка Института европских региона и Канцеларије Савета Европе, шанса и прилика за дефинисање регионалних медија, које треба посматрати у три правца. Са једне стране сарадња медија у региону и децентрализација региона су кључне теме, јер је то начин функционисања државе, које се као такве налази у највишим правним актима сваке државе чланице ЕУ. Друга област је евро-регионална сарадња, што није новост као таква, већ функционисање евро-региона као правног тела, које има свој буџет, своје програме, иницијативе и институције које се финансирају из буџета ЕУ или код земаља које нису чланице из претприступних фондова. Са тим у вези је и трећа тема, а то су медији и њихова слобода изражавања, демократизација и сва друга важна питања, међу којима је и међурегионална сарадња. Због тога, Савет Европе је покренуо пројекат за земље западног Балкана са циљем да им се помогне у истраживачком новинарству и питањима правне регулативе, јер глобализација намеће потребу да се на нека битна питања одговори регионално.

Током првог панела са темом „Регионални медији у југоисточној Европи“, чији је модератор била Јованка Матић из Института друштвених наука у Београду, говорили су Паскал Герген, генерални секретар АЕР-а, Јозеф Грубер председник Асоцијације регионалних медија у Аустрији из Беча. Балог Ласло, председавајући Управног одбора Јавног сервиса медијске фондације, Срђан Михајловић директор Радио-телевизије Војводине, Бернард Мевс, експерт за наше Програме сарадње из Савета Европе, Весна Сладојевић, саветница генералног директора Радио-телевизије Србије, Филип Радуновић, руководилац пројекта „За Европу“ ЕРСТЕ фондације из Аустрије, Дубравка Валић Недељковић са новосадског Филозофског факултета Одсека за медијске студије и Dietlinde Dinesz, координатор на ТВР Темишвар.

На другом данашњем панелу под називом „Успостављање архиве и документационог центра за регионалне медије“, чији је модератор био Синиша Исаков, саветник директора Радио-телевизије Војводине (РТВ), учешће у раду скупа имали су Ridiger Baumberger, директор АПА-DeFacto Gmbh из Аустрије, Томас Бреј, шеф регионалне канцеларије за југоисточну Европу, новинска агенција Deutsche Presse-Agentur (ДПА) из Београда, Богнар Тибор, шеф кабинета МТВА-Мађарска државна телевизија, Маријана Миљковиц, дописник за ЈИЕ за дневне пословне новине Wirtschaftsblatt из Хрватске, Филип Славковић, председник Дојче веле (ДW) Образовне академије из Бона, Александер Тојч, директор Adria Media Holding из Загреба, као и представник компаније CANON.

У трећој панел дискусији са темом “Политика модерне комуникације на локалном нивоу“ модератор је био Иштван Боџони, директор Фондације Панон (РТВ ПАНОН), а учесници су били Андреи Лукианћук, шеф Одељења за међународне односе Јавног сервиса Телерадио из Молдавије, Кемал Нуркић, директор Јавног сервиса Тузланског кантона, Силвија Трнчевић, новинар са ХРТ, Предраг Мандић, уредник РТВ Печуј и Срђан Колар, уредник ЗВО (Заједничко веће општина) из Вуковара.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs