Вести


Одржана 11. седница Покрајинског социјално-економског савета

Нови Сад , 09. октобар 2018.
-A A +AОдржана 11. седница Покрајинског социјално-економског савета.

Нови Сад , 09. октобар 2018. .

На данашњој седници Покрајинског социјално-економског савета, којом је председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворена су многа питања превасходно у вези са организовањем треће по реду годишње конференције ПСЕС, која је најављена за прву половину децембра ове године, под називом „У сусрет проблемима запослених и тржишта рада“.

Конференција ће бити одржана под покравитељством Покрајинске владе, док ће кључни носиоци тематике овогодишње конференције бити репрезентативни синдикати, који ће излагати и дискутовати о актуелним проблемима запослених као и надолазећих проблема тржишта рада, везаних за „одливом мозгова“, посебно младих и квалификованих радника. У раду синдиката учествоваће и пружити подршку остали социјални партнери.

Представници Уније послодаваца Војводине истакли су проблеме, који се јављају у женском предузетништву, посебно издвојивши активности и мере које предлажу за решавање овог социјалног проблема, те друштвеног, економског и социјалног положаја жена.

Тим поводом је Ђоковић рекао да је управо Покрајински секретаријат за привреду и туризам први увео праксу да се у конкурсима додатно и кумулативно бодују жене, и као оснивачи и као директори, чиме се стимулише женско предузетништво. Нагласио је да је уставни принцип заштите запослених жена и жена мајки доследно разрађен Законом о раду, али оваква заштита није институционализована за жене у предузетништву, због чега је неопходно што пре донети посебан закон. Покрајински социјално-економски савет је потом заузео став којим подржава све мере надлежних државних институција у оснаживању жена у привредном животу, захтевајући хитно деловање у доношењу Закона о социјалном предузетништву, па чак и доношење Закона о женском предузетнишву, као lex specialisа, којим ће се свеобухватно уредити ово питање.

Поводом информације о стању трипартитног социјалног дијалога на нивоу локалних самоуправа у градовима и општинама на територији АП Војводине, оцењено је да је оно још увек незадовољавајуће. Због тога је неопходно предузимање додатних стимулативних мера, као подстицај за оснивање социјално-економских савета у свим локалним самоуправама на територији Војводине. Усвојен је закључак којим се предлаже Покрајинској влади да определи додатна средства намењена локалним самоуправама као подршку за оснивање и рад локалних савета. Интенција је да Покрајински секретаријат за привреду и туризам ова средства додељује локалним самоуправама по расписаном конкурсу у наредној години.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs