Вести


Одржан округли сто о палијативном збрињавању

Нови Сад , 08. октобар 2021.
-A A +AОдржан округли сто о палијативном збрињавању.

Нови Сад , 08. октобар 2021. .

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић присуствовао је данас Округлом столу „Не остављамо никога иза себе – равноправност у приступу палијативној нези“, који је организовало Колпинг друштво Србије поводом обележавања Светског дана хосписа и палијативног збрињавања.

На округлом столу су представљени резултати истраживања о потребама грађана за палијативним збрињавањем, доступности услуге и иницијативе за законско регулисање и унапређење палијативног збрињавања у Србији.

Обраћајући се учесницима скупа, покрајински секретар Предраг Вулетић је рекао да у систему социјалне заштите на територији Покрајине функционише 27 установа за смештај корисника, чији је оснивач Покрајинска влада и 61 приватни дом за старе.

„Све ове установе, а нарочито установе за старе, последњих 10 година суочене су са променом категорије корисника. Све већи број корисника су oсобе којима је потребна подршка и посебна нега. Управо у овим нашим установама је видиљава потреба заједничког деловања – здравственог система и система социјалне заштите“, истакао је ресорни секретар.

Поштујући препоруке Eвропске уније и невладиних организација, као и пратећи искуства у свету, у изради измена и допуна Закона о социјалној заштити, како је навео Вулетић, узето је у разматрање и формирање нових или реорганизација постојећих установа, како би услуге заиста задовољиле потребе корисника.

Покрајински секретар је позвао невладине организације да се активније укључе у доношење одлука, али и да буду партнер јавном сектору у пружању услуга најугроженијим категоријама становништва.


Извор: ПС за социјалну политику, демографију и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs