Вести


Окончани радови на изградњи и опремању Сигурне куће у Сремској Митровици

Сремска Митровица , 27. март 2016.
-A A +AОкончани радови на изградњи и опремању Сигурне куће у Сремској Митровици.

Сремска Митровица , 27. март 2016. .

Завршетком радова на изградњи Сигурне куће у Сремској Митровици, сви окрузи у АП Војводини премрежени су сигурним кућама за смештај жртава породичног насиља. Новоизграђену Сигурну кућу за Сремски округ, данас су обишли др Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе, Мирослав Васин, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова и Веран Матић, председник УО Фонда Б92.

Сигурна кућа у Сремској Митровици збрињаваће жртве насиља из овог града као и из других општина које припадају Сремском округу. Њена површина је 300м2, капацитет 20 кревета, опремљена је сигурносном опремом, квалитетном белом техником и намештајем и генерално задовољава највише стандарде социјалне заштите овог типа. Према подацима Центра за социјални рад Сремска Митровица, насиље над женама из године у годину бележи континуирани раст. По званичним подацима ове установе, у 2015. години регистровано је 200 предмета насиља у породици и потреба за објектом за хитно привремено збрињавање жртава је велика.

„Нико не сме да ћути уколико види да постоји насиље у породици, јер су свака друга жена и свако шесто дете у Србији жртве породичног насиља“, рекао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и додао је због тога Покрајинска влада учествовала у изради система сигурних кућа у Војводини, почев од Сомбора и Зрењанина, до Панчева и Сремске Митровице.

„Сигурне куће јесу важне, али оне су само део решења“, нагласио је др Бојан Пајтић и додао да је изузетно важно да се спроведу неки законски предлози који на жалост нису прихваћени у Скупштини Србије, као што је предлог да насилник буде удаљен из породице, а не да се жртва склања, као ни предлог да се насилницима одузима право на оружје.

Војвођански премијер је још додао да ће Покрајинска влада наставити са програмима економског оснаживања жена, јер веома често жртве насиља не беже од насилника због тога што немају могућност да обезбеде своју егзистенцију.

„Преко Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, спровели смо низ програма за запошљавање жена, како оних које нису, тако и оних које јесу жртве насиља, да бисмо им омогућили да имају „хлеб у руци“ и да могу да заштите себе и своје дете“, истакао је др Бојан Пајтић и додао да ће покрајинска администрација настојати да овакав приступ решавању озбиљног проблема насиља у породици буде примењен на територији цела Србије, јер само тако жене у нашем друштву могу живети достојанствено и нормално.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да су отварањем Сигурне куће у Сремској Митровици сви окрузи у Војводини покривени сигурним кућама, што је у складу са европским стандардима.

„Са још једним програмом подршке жртвама насиља који реализујемо, јединствени смо у овом делу Европе“, рекао је Васин и навео о да је реч о запошљавању жена које изађу из сигурних кућа, где Покрајинска влада годину дана сноси трошкова зарада и доприноса код послодаваца који запосле жене жртве насиља.

Васин је додао да је Покрајинска влада успешно реализује програм превенције насиља у породици који укључује све образовне, социјалне и здравствене установе, те правосудне органе и органе полиције у систем заштите од насиља.

„Први циклус мера у борби против насиља у породици успешно је спроведен, а сада нам остаје да се осмисле нови начини у борби против једног од највећих зла у нашем друштву", рекао је Васин.

Обраћајући се присутнима, Веран Матић је изразио задовољство што су капацитети заштите жена жртава насиља у Србији обогаћени за још један важан објекат.

“Ово је наша седма сигурна кућа, направили смо две у Београду и по једну у Зрењанину, Сомбору, Панчеву и Врању. Посебно је важно што полако покривамо један по један округ у Војводини, ово је већ четврти, остало је изградимо склониште у Кикинди и да утврдимо стање у Суботици па да приведемо крају ову фазу активности на премрежавању покрајине Сигурним кућама. Тиме се стварају услови да и други програми које смо у међувремену започели а који су намењени економском оснаживању жена у ризику или оних које су преживеле насиље, Онаснаживање, добију далеко шири карактер од тренутног који се одвија у Сигурној кући у Сомбору.

Сигурна кућа У Сремској Митровици је изграђена средствима која су обезбедили Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Фонд Б92 и Окружно јавно тужилаштво Сремска Митровица. Белу технику је донирало Горење доо. Кућа је украшена сликама, уметничким делима штићеника Централног затвора у Београду која су креирана у току процеса радне терапије.

Сигурна кућа у Сремској Митровици биће предата на употребу локалном Центру за социјални рад средином априла када ће примити прве кориснице.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs