Вести


Округли сто о медијима националних мањина

Нови Сад , 24. јун 2013.
-A A +AОкругли сто о медијима националних мањина.

Нови Сад , 24. јун 2013. .

Нови Сад, 24. јун 2013. -  У Скупштини АП Војводине, у организацији Новосадске новинарске школе, одржан је округли сто на тему „Медији и мањине на Западном Балкану", са посебним освртом на самоодрживост мањинских медија. Говорили су Давор Марко, главни истраживач на пројекту, Јелица Николић, истраживач у пројекту о извештвању медија на ромском језику, Калман Кунтић, помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање и Наташа Херор из "Херор Медиа Понт"-а. Новосадска новинарска школа, прошле године, у оквиру регионалног пројекта „Медији и мањине на Западном Балкану", спровела је истраживање чије резултате је представила стручној јавности, уредницима мањинских медија, националним саветима и медијским радницима.Представљајући пројекат, Давор Марко истакао је да је истраживање имало међународни карактер, јер су укључене и колеге из Сарајева, Подгорице и Скопља. На великом узорку медија - обухваћено је 255 ТВ емисија, 355 штампаних медија, 48 радијских емисија - утврђено је да је у мањинским медијима у Србији приметан велики утицај националних савета на њихову уређивачку политику, "што води ка политичком клијентелизму и аутоцензури". Он је рекао да је Радио Телевизија Војводине добар пример у региону за информисање на језицима мањинских националних заједница.

На округлом столу, представљено је истраживање "Медији и мањине на Западном Балкану", које је спровео истраживачки тим Новосадске новинарске школе. Као проблем самоодрживости мањинских медија на Балкану, истакнута је потреба за прецизно уређеним системом стабилног финансирања.

На основу искуства у раду Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање у области медија на језицима националних мањина, Калман Кунтић је прецизирао да данас на тржишту скоро да нема самоодрживог медија без помоћи, односно, конкурсног финансирања медија. Према његовим речима, поставља се питање да ли је информисање мањинских медија питање права или конзумације? Са једне стране, закон им то право дефинише, али са друге, ти медији су принуђени да траже помоћ државе. Данас на медијском тржишту имамо око 850.000 примерака свих издања дневних новина, од чега таблодине новине имају најбољу продају, јер је њихова цена испод тржишне, упозорио је Кунтић. Део решења проблема може се наћи и у неолибералном концепту сомоодрживости.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs