Вести


Освештан нови храм Српске православне цркве у Печују и отворена црквеноуметничка збирка икона

Печуј / Нови Сад , 03. мај 2015.
-A A +AОсвештан нови храм Српске православне цркве у Печују и отворена црквеноуметничка збирка икона.

Печуј / Нови Сад , 03. мај 2015. .

У Српској православној епархији будимској, у Печују у Мађарској, патријарх српски Иринеј освештао је нови храм Св. Андроника и Јуније. У присуству епископа будимског Лукијана и других црквених великидостојника , представника Републике Србије и АП Војводине, Републике Мађарске и Града Печуја, као и великог броја грађана православне вере који живе у Мађарској, патријарх српски Иринеј служио је свету архијерејску литургију у новом храму.

Молитвени дом Св. Андроника и Јуније је нови духовни дом печујских Срба, а стара капела претворена је у музеј, односно регионалну црквеноуметничку збирку, која приказује развој српске црквене уметности од почетка 18. до почетка 20. века на подручју Барање.

Нови храм Српске православне епархије будимске у Печују, због богате заједничке историје која је спајала српски и мађарски народ и данас има велики значај, јер је подигнут заједничким трудом свих који су се данас окупили. Српска православна епархија будимска доделила је грамате, односно захвалнице свима који су допринели да се изгради нови храм и простор за сталну поставку икона.Захвалница је додељена и председнику Покрајинске владе др Бојану Пајтићу.

Иконе српских цркава у Mађарској већ дуго су тема интересовања проучавалаца прошлости, историчара уметности и конзерватора. Током протекле деценије, од када су прикупљене на овим просторима и сакупљене под кровом Музеја епархије будимске, имале су бројне „сеобе”. Најпре их је истраживао Коста Вуковић, кустос музеја, а затим су их проучавали, конзервирали и рестаурирали конзерватори Галерије Матице српске. Тако дотеране и обновљене, представљене су јавности на изложбама у Новом Саду, Сентандреји, Бриселу и Москви. Данашњим отварањем црквеноуметничке збирке у Печују добијају своје крајње одредиште.

Реализацијом овог дугогодишњег пројекта показана је заједничка брига о прошлости и српском културном наслеђу оличеном у богослуженим предметима и иконама, као и спремност за међумузејску и међудржавну сарадњу. А изнад свега, високе професионалне стандарде служби заштите у Србији спремних да брину и чувају опипљиве трагове прошлости. Истовремено, за похвалу је спремност Мађарске да уложи у адаптацију и уређење овог изложбеног простора. Све је то пример добре сарадње и сагласја у промоцији мултикултуралности. Покрајинска влада континуирано је финансијски и оперативно подржавала реализацију ових активности.

Свечаности у Печују присуствовали су представници установа културе из АП Војводине, које уз подршку Покрајинске владе, у континуитету учествују у очувању и заштити српског културног наслеђа у Мађарској, међу њима потпредседник Матице српске Бранко Бешлин, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs