Вести


Отварање Мађарског културног центра у Тителу

Тител , 01. октобар 2016.
-A A +AОтварање Мађарског културног центра у Тителу.

Тител , 01. октобар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, присуствовао је данас отварању Мађарског културног центра у Тителу.

Покрајински секретар Њилаш и градоначелник Титела Драган Божић отворили су овај дом мађарске заједнице у Тителу. Отварању је присуствовала и државна секретарка за образовање Анамарија Вичек.

Установа је од посебног значаја будући да у овом насељу већ четири деценије нема образовања на мађарском језику. У Центру су већ почели часови неговања матерњег језика.

Михаљ Њилаш овом приликом је изјавио: „Када је реч о Тителу, сматрам да имамо много тога да надокнадимо. Седамдесетих година овде је укинуто школовање на мађарском језику, те локални Мађари, поготово они млади, не познају довољно мађарски језик. Према томе, овај догађај можемо сматрати историјски важним.”

Мађарски културни центар је смештен у згради некадашње државне апотеке. Ово сведочи о доброј сарадњи Мађара у Тителу с локалном самоуправом. Драган Божић, градоначелник Титела, изјавио је следеће: „Овдашњи Мађари – руку под руку с локалном самоуправом – за кратко време су уредили веома напуштену зграду, која је постала место окупљања грађана мађарске националности. Разуме се, Центар ће бити отворен за све заинтересоване за његову активност.”

Часови неговања матерњег језика почели су од 15. септембра, за тридесет полазника, два пута недељно.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs