Вести


Отворена Дунавска конференција о култури

Нови Сад , 05. мај 2014.
-A A +AОтворена Дунавска конференција о култури.

Нови Сад , 05. мај 2014. .

У Конгресном центру Новосадског сајма данас је отворена Друга дунавска конференција о култури, чији су организатори Европска дунавска академија из Улма и Културни центар Новог Сада. Прва дунавска конференција посвећена култури одржана је прошле године у Улму.
У име Владе АП Војводине и у име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање присутнима се обратио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар Славиша Грујић који је изразио задовољство што се конференција одржава у Новом Саду - граду који жели и верује да ће у будућности бити једна од културних престоница Европе.
“Ланац тврђава, који се налази дуж дунавског тока треба да преображавамо у мрежу културе” рекао је секретар Грујић."Ова слика, овај пројекат, могао би бити леп симбол онога што подунавска културна сарадња треба да буде. Желимо да видимо како излазимо из наших тврђава културе и да коначно метафорички ове војне фортификације постану део снажних веза подунавских градова и регија. Разне културне, језичке, конфесионалне традиције у тој мрежи успостављене сарадње, размене и дијалога, узајамно ће се обогаћивати и оне ће доприносити њиховом обогаћивању, опет у сваком смислу те речи, економски или културно,” истакао је на крају потпредседник Грујић.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је, у свом обраћању званицама и гостима данашњег отварања манифестације посвећене култури у Подунављу, рекао како је поносан што се остварио договор постигнут на првој конференцији одржаној у Улму, да ће Нови Сад бити домаћин наредне конференције, нагласивши да је овакав скуп изузетно битан за Град Нови Сад који је близу кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године.
"Присуство представника других држава добар је знак за наш град који има велике шансе да се кандидује за Европску престоницу културе 2021. године", рекао је Вучевић, додајући да би евентуално добијање титуле Европске престонице културе за Нови Сад било изузетно значајно и са културног и са економског аспекта.
Према његовим речима, одлуком челника Европске уније да се земље које нису чланице ЕУ могу кандидовати за Европску престоницу културе почев од 2021. године ништа се, осим датума, битно није променило и да се активности за добијање ове кандидатуре у нашем граду настављају планираним током.
Европски комесар за регионалну политику др Јоханес Хан поздравио је у свом видео-обраћању присутне. Говор добродошлице на дводневну конференцију пожелели су и Петер Лангер, генерални координатор Савета дунавских градова и регија и директор Европске дунавске академије у Улму, као и Јоахим Улман државни секретар Министарства за науку, истраживање и уметност покрајине Баден-Виртемберг.
Директор Културног центра Нови Сад Андреј Фајгељ рекао је на отварању да ће конференција бити важна у културној дискусији Дунавске регије.
Током данашњег и сутрашњег дана одржаће се неколико радних панела. Један од њих под насловом „Европске престонице културе - искуства и изгледи за будућност” окупила је учеснике из Сибиња, Линца, Граца, Печуја, Марибора и Кошица, а то су шест градова из подунавских земаља који су последњих година били Европске престонице културе. Наредних година престонице ће бити: 2015. из Чешке, 2019. из Бугарске, 2020. из Хрватске и вероватно Србије, 2021. из Румуније. Ангажовани културни посленици и уметници из ових градова водиће дијалог током панел дискусије где ће разменити искуства, дискутовати о програмима, концептима, конкурсима.
Начелно и на основу искустава тих градова требало би да се отварају питањима која доказују да је концепт ЕУ о Европској престоници културе подобан за развој заједничког културног идентитета у Европи или у једном европском макро-региону као што је дунавски простор.
Модератор ове радне групе је мађарски истраживач у области културе др Мартон Мехеш који је учествовао у пројекту „Печуј - Европска престоница културе 2010.”.
Следећи панел носи назив: „Догађаји и мреже на Дунаву – допринос дунавском идентитету?”.
Култура, посебно област фестивала, нуди дуж тока Дунава читаво богатство музичких стилова и културе игара, све што дунавски регион може да понуди. Из сусрета традиционалног и модерног настаје увек нешто естетски ново. То важи пре свега за актуелну позоришну сцену у подунавским земљама. Пролећни, јесењи и Сигет фестивал у Будимпешти, Егзит у Новом Саду, БИТЕФ у Београду, фестивали у Румунији и Бугарској зраче широм Европе. Последњих година настали су фестивали којима је тема била река, а учествовали су уметници и ансамбли из подунавских земаља. Такви фестивали су Међународни дунавски фестивал у Улму/Новом Улму, „DONUMENTA“ у Регенсбургу или Међународни дунавски фестивал у румунском граду Тулчи, који нуди прилаз Капији делте Дунава.
Услов за једну успешну и одрживу културну сарадњу у подунавском простору је опстанак постојећих мрежа, трајна прекогранична и институционална сарадња, добро повезане уметничке копродукције и тиме повезана континуирана размена искустава између учесника актера. Томе треба да да свој допринос и импулс ова радна група. Модератор ове радне групе је Петер Лангер, оснивач и дугогодишњи руководилац Међународног дунавског фестивала у Улму/Новом Улму и директор Европске дунавске академије, која је суорганизатор данашње Дунавске конференције о култури.
Током сутрашњег дана у Мастер Центру Новосадског сајма, са почетком у 10.00 часова, биће одржано представљање резултата радних група и усвајање декларације и места 3. Међународне дунавске конференције о култури 2015. године. На панелу ће овом приликом говорити Елизабет Пахер уз Канцеларије за културу савезног канцелара на тему: „Тачка културног контакта Аустрије” и Евгени Спасов, координатор приоритетне области 3 Дунавске стратегије из Министарства за економију, енергију и туризам Републике Бугарске.
У 13.00 часова биће одржана годишња конференција радне групе за културу и науку, а потом и састанак Радне заједнице дунавских региона (ARGE Donauländer).


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs