Вести


Отворена конференција „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ”

Нови Сад , 18. јун 2019.
-A A +AОтворена конференција „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ”.

Нови Сад , 18. јун 2019. .

Конференција под називом „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ” одржана је данас у Галерији Матице српске у Новом Саду. Врхунски стручњаци из области мањинске политике ових држава (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија), представили су нормативни и институционални оквир, као и стање када је у питању заштита права националних мањина у њиховој земљи.

Уочи отварања овог стручног скупа, присутнима су се обратили директор Центра за регионализам – Александар Попов, представник Канцеларије за људска и мањинска права – Владо Радуловић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар – Михаљ Њилаш и регионални директор „Ханс Зајдел” фондације за југоисточну Европу – др Клаус Физингер.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш приликом отварања конференције изјавио је да Србија и Војводина представљају добар пример функсионисања развијене и успешне мањинске политике.

„Ова конференција даје могућност да се сагледа статус и положај националних мањина у земљама насталим распадом СФРЈ. Такође, дају се примери добре праксе и размењује искуство, како би се проблеми са којима су суочени припадници националних мањина лакше решили. У Војводини влада изграђени дух међунационалног суживота, узајамног поштовања разноликости и уважавања традиције, обичаја и свих особености припадника националних мањина. Ово доприноси даљем развоју демократије, толеранције и учвршћивању европских стандарда на овом простору.“ – рекао је Њилаш. Том приликом, он је оценио да – у поређењу са осталим земљама региона – Србија предњачи у погледу остваривања права националних мањина.

Поред експерата из ове области, конференцији су присуствовали и представници националних савета националних мањина и међународне заједнице, као и организације цивилног друштва.

Стручни скуп под називом „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ” организовао је Центар за регионализам из Новог Сада, уз подршку „Ханс Зајдел” фондације.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs