Вести


Отворена конференција „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ”

Нови Сад , 18. јун 2019.
-A A +AОтворена конференција „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ”.

Нови Сад , 18. јун 2019. .

Конференција под називом „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ” одржана је данас у Галерији Матице српске у Новом Саду. Врхунски стручњаци из области мањинске политике ових држава (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија), представили су нормативни и институционални оквир, као и стање када је у питању заштита права националних мањина у њиховој земљи.

Уочи отварања овог стручног скупа, присутнима су се обратили директор Центра за регионализам – Александар Попов, представник Канцеларије за људска и мањинска права – Владо Радуловић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар – Михаљ Њилаш и регионални директор „Ханс Зајдел” фондације за југоисточну Европу – др Клаус Физингер.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш приликом отварања конференције изјавио је да Србија и Војводина представљају добар пример функсионисања развијене и успешне мањинске политике.

„Ова конференција даје могућност да се сагледа статус и положај националних мањина у земљама насталим распадом СФРЈ. Такође, дају се примери добре праксе и размењује искуство, како би се проблеми са којима су суочени припадници националних мањина лакше решили. У Војводини влада изграђени дух међунационалног суживота, узајамног поштовања разноликости и уважавања традиције, обичаја и свих особености припадника националних мањина. Ово доприноси даљем развоју демократије, толеранције и учвршћивању европских стандарда на овом простору.“ – рекао је Њилаш. Том приликом, он је оценио да – у поређењу са осталим земљама региона – Србија предњачи у погледу остваривања права националних мањина.

Поред експерата из ове области, конференцији су присуствовали и представници националних савета националних мањина и међународне заједнице, као и организације цивилног друштва.

Стручни скуп под називом „Статус и положај националних мањина у државама насталим распадом СФРЈ” организовао је Центар за регионализам из Новог Сада, уз подршку „Ханс Зајдел” фондације.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs