Вести


Отворен 12. Међународни сајам образовања „Путокази“

Нови Сад , 06. март 2017.
-A A +AОтворен 12. Међународни сајам образовања „Путокази“.

Нови Сад , 06. март 2017. .

Сајам образовања „Путокази”, Међународни салон књига и Међународна изложба уметности „Арт експо” отворени су данас у аули Новосадског сајма. Сајамске манифестације званично је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић и том приликом подсетио је присутне да је само пре шест месеци у Србији било три профила дуалног образовања у оквиру средњих стручних школа, а да се до краја ове године очекује између 17 и 20 нових образовних средњошколских профила.

Присутне су поздравили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

Обраћајући се присутнима потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш нагласио је да ће Сајам образовања ове године посетити више од осам хиљада средњошколаца из целе Војводине.

„Овај сајам који се одржава од 2004. има већ дугу традицију и од самог почетка јасан је његов карактер. Сам назив „Путокази“ недвосмислено указује да је циљ ове манифестације да нашим ученицима, њиховим родитељима и наставницима покажемо који то путеви у нашем образовном систему постоје и како да одаберу прави пут за себе“, нагласио је Њилаш и додао да је Секретаријат на чијем је челу, ове године издвојио два милиона и шест стотина хиљада динара за 67 средњих школа у АП Војводини, које су се јавиле на конкурс и изразиле жељу да посете Сајам образовања.

Сајам образовања „Путокази“ има за циљ промоцију образовања за све и афирмацију доживотног образовања. Акценат Сајма образовања је на дуалном образовању, могућностима унапређења и развијања сарадње образовних институција и привреде, предностима за ученике, као и начинима реализације таквог образовања у школама у Србији, уз приказ до сада постигнутих резултата.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је рекао да у креирању јавних политика Град, Универзитет, Покрајина, Република представљају једно, јер су им и путокази исти.

„Сви смо ми овде уједињени око заједничког пројекта, пре свега зато што знамо какав ресурс представља знање. Такође, свесни смо какав је потенцијал када образујете младе, када сте вредни и посвећени ономе што радите и када то производи друштвену добробит“ , рекао је Милошевић и додао да наука, високо образовање и привреда јесу део аутономије Универзитета и укупних наших стремљења ка бољој будућности, као и да знање представља велики ресурс и капитал, не само у социјалној, већ и у развојној мисији.

Свечаном отварању Сајма присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, као и представници дипломатског кора.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs