Вести


Отворен 20. Фестивал европског филма

Суботица , 14. јул 2013.
-A A +AОтворен 20. Фестивал европског филма.

Суботица , 14. јул 2013. .

Нови Сад/Суботица, 14. јул 2013. - Јубиларни 20. Фестивал европског филма на Палићу синоћ је отворио чувени руски редитељ и глумац Никита Михалков. За изузетан допринос европској кинематографији, Никити Михалкову и Емиру Кустурици, директор фестивала Радослав Зеленовић уручио је награду „Александар Лифка". Пре доласка на Палић, Михалков је посетио фрушкогорске манастире.
"Много волим Србију. Православни манастир увек је чудо за православног човека", рекао је руски режисер и додао да му је велико задовољство и част примити награду „Александар Лифка".

ЕмирКустурица је истакао да су данас најбољи филмови ирански и да су у суштини то они, који "добацују" до публике својим социјалним, политичкими друштвеним темама. Данас да би направио добар филм не смеш бити пуно паметан и зато су фестивали као што је овај на Палићу, постали сигурне куће за добре европске филмове.

Главни програм отворен је пројекцијоманимирано-играног спектакла „Конгрес" Арија Фолмана. До 19. јула публика ће на Летњој позорници видети 14 филмских остварења. О овогодишњим лауреатима одлучиваће петочлани жири, којим председава српски режисер Срђан Драгојевић.

Филмски фестивал на Палићу организовао је и основао град Суботица, док су га од самог почетка подржавали републичко Министарство за културу и информисање, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, као и бројни други спонзори.

У име Владе АП Војводине и у име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање присутне је поздравио секретар Славиша Грујић, који је овом приликом рекао да је фестивал настао пре две деценије, када је у овој земљи било најтеже живети. Тадакао и данас он је опстао и успешно је пропратио сва дешавања у домаћоји европској кинематографији. Да је то тако, доказ су и лауреати овогодишњег фестивала уз чије филмове смо одрастали, сазревали и дивилиим се. "Зато могу да вам пожелим да се у наредним данима опустите и уживате у илузијама, које филмови пружају", рекао је Грујић.

Министарза културу и информисање Братислав Петковић, нагласио је да је Филмскифестивал на Палићу од 2003. године постао европски фестивал, јер су тада организатори одлучили да његово деловање прошире и употпуне озбиљним европским продукцијама.


"Дани европског филма на Палићу, пружају могућност да онима који се баве седмом уметношћу да размене идеје, искуства, као и да стекну нова сазнања", рекао је градоначелник Суботице Модест Дулић. "Колико је ово место значајно говори податак да ће на Палићу бити одржан састанак Европске филмске асоцијације."
На свечаном отварању 20. Фестивала европског филма, уручене су и плакете за промоцију и организацију ове манифестације. Међу добитницима су директор фестивала Радослав Зеленовић и глумица Мира Бањац.

"Нећемо дозволити да култура буде мера сиромаштва. Највеће сиромаштво јебеда човекове душе. Да ту душу бранимо исто као и културу, упркос свему, показује чињеница да Фестивал европског филма опстаје већ 20 година", рекла је Мира Бањац захваливши се свим дивних људима, који сунам, упркос свему, омогућили да на великом платну гледамо и уживамо у великим европским и домаћим достигнућима.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs