Вести


Отворен 84. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Нови Сад , 13. мај 2017.
-A A +AОтворен 84. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

Нови Сад , 13. мај 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је данас на отварању 84. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, да је пољопривреда главни економски и развојни потенцијал покрајине Војводине којег чине 1,75 милиона хектара обрадивог земљишта, водни потенцијал капацитета за наводњавање најмање 1,2 милиона хектара, као и вредни, едуковани и за обраду земље традиционално везани људи.

Како је Мировић навео, на боље и ефикасније коришћење тог потенцијала усмерена је и политика коју, у координацији са Владом Србије, води Покрајинска влада. Зато су издвајања за област пољопривреде, водопривреде и шумарства у овогодишњем покрајинском буџету знатно већа него ранијих година.

„Посебно бих издвојио готово двоструко већу финансијску подршку малим и средњим пољопривредним газдинствима. У далеко већој мери него раније дајемо им бесповратне подстицаје за подизање нових пластеника, системе за наводњавање, за органску производњу, подизање противградних мрежа, отварање сточарских фарми, набавку нове механизације“, казао је Мировић додајући да ће из године у годину та подршка бити све већа.

Он је подсетио да је Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, који је данас окупио 1500 излагача из чак 60 земаља, одувек био место успешних пословних сусретања.

„И само летимичан поглед на раст броја излагача, повећано директно учешће иностраних земаља и њихових компанијa и неупоредиво атрактивнију понуду у свим његовим сегментима, довољан је да се схвати да, Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду враћа стари сјај“, казао је Мировић и додао да је то потврда да је економски препород целе наше привреде, укључујући и пољопривреду, увелико почео.

Мировић је још додао да је Покрајинска влада активан чинилац у спровођењу рационалне и одлучно вођене економске политике Владе Србије. Истовремено, у оквиру својих надлежности предузима низ иницијатива, међу којима је и формирање Развојне агенције Војводине, чији рад је успешно промовисан.

„Зато и ову прилику користим да све вас који се бавите бизнисом позовем да свој слободан капитал усмерите у Војводину. Ми ћемо вас подржати, а ви се сигурно због тога нећете покајати, напротив“, поручио је Мировић на отварању Сајма пољопривреде.

Најзначајнију сајамску манифестацију у области пољопривреде не само у Србији, него и у целој југоисточној Европи, отворио је први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић који је истакао да ће републичка влада наставити да помаже како пољопривредне произвођаче, тако и прерађивачку индустрију.

"Пољопривреда за нашу земљу, али и остале у региону, има велики значај, имајући у виду не само њене досадашње резултате, већ и њен изузетан потенцијал за даљи развој", рекао је Дачић додајући да о томе говори и удео пољопривредних производа у укупном извозу Србије.

Потпредседник Дачић је додао да је развој међународне сарадње у области пољопривреде веома значајан и захвалио се на учешћу и сарадњи пријатељима из Босне и Херцеговине која је земља партнер на овогодишњем Пољопривредном сајму.

Он је додао да значај партнерства БиХ на сајму у Новом Саду, потврђује и чињеница да је управо област пољопривреде једна од најважнијих у укупним економским односима Србије и БиХ.

"То најбоље илуструје податак да више од трећине нашег извоза у БиХ и око једне петине босанско-херцеговачког извоза у Србију чине пољопривредно-прехрамбени производи", рекао је Дачић додајући да је овај значајан аспект сарадње, више пута истицан и у оквиру интензивног дијалога и сарадње који остварују ресорна министарства две земље, као и Привредна комора Србије са Спољно-трговинском комором БиХ, Привредном комором Федерације БиХ и Привредном комором Републике Српске.

"Србија данас, у својству домаћина ове престижне манифестације, жели да се представи као земља која успешно спроводи унутрашње реформе, која је створила повољни и сигурни амбијент за стране инвестиције и поседује привредне потенцијале који је чине важним, стабилним и поузданим партнером на регионалном и међународном плану", поручио је Дачић.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, казао је да је БиХ присутна на сајму са 28 излагача на јединственом штанду и изразио задовољство што је та земља партнер ове велике сајамске манифестације. Он је додао да БиХ има 1,5 милијарди евра размену са Србијом која јој је број један економски партнер у региону и други у свету.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је овогодишњи Сајам направио велики искорак у односу на претходни, те да му је враћен сјај и углед из ранијег периода. Додао је да је још један ''плус'' овогодишњег Сајма берза запошљавања у аграру, и да Град Нови Сад даје пуну подршку оваквим догађајима.

„Драго ми је што су окупљени сви нивои власти, јер само тако можемо да постигнемо најбоље резултате“, рекао је Милош Вучевић.

На 84. Међународном пољопривредном сајму наступа више од 1.500 излагача из 60 земаља, а он је у излагачком делу за 10 одсто већи од прошлогодишњег. Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Босна и Херцеговина и представиће се 28 компанија које се баве пољопривредном производњом, опремом и прерадом хране.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs