Вести


О Међународној конференцији “Индустријско наслеђе – ревитализација у функцији стварања нових креативних простора – изазови и праксе”

Нови Сад , 12. мај 2015.
-A A +AО Међународној конференцији “Индустријско наслеђе – ревитализација у функцији стварања нових креативних простора – изазови и праксе”.

Нови Сад , 12. мај 2015. .

Поводом одржавања Међународне конференције ”Индустријско наслеђе – ревитализација у функцији стварања нових креативних простора – изазови и праксе”, у петак,15.маја ове године у Великој сали Скупштине АП Војводине, данас је у Покрајинској влади одржана конференција за новинаре на којој је било речи о томе.

Тим поводом обратили су се Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање , проф.др Бисерка Комненић, ауторка пројекта и Бојана Каравидић, пројектни менаџер, “Suburbium”.

“Индустријско наслеђе је тема конференције са једним озбљним разлогом, јер смо се тиме најмање бавили и најмање му посвећивали пажњу,” рекао је секретар Славиша Грујић. „Европа се тиме много више бавила и на основу тих искустава, у петак ћемо имати прилику да чујемо и видимо примере добре праксе, кроз говор осам еминентних учесника из Европе. Када о објектима индустријског наслеђа говоримо код нас, врло често мислимо на оне који су припадали Војсци Србије или на неке напуштене фабрике, али то није део приче о креативним просторима, који опет треба да буду одрживи. Завод за културу Војводине је недавно објавио књигу на тему “Креативни простори Војводине “ где је побројано 47 објеката индустријског наслеђа. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање је ове године подржао неколико пројеката из ове области, а то је “Касина” у Врднику, “Михизова кућа” у Иригу, у плану је и заштита “коњушнице” у Врднику, као и размишљање о одрживом економском садржају млина и преводнице у Малом Стапару, коју су ревитализовале ЈП “Воде Војводине”. Осим тога, у току је реконструкција Млина у Новом Милошеву, што све заједно није мали број објеката у који је Покрајина уложила средства,а да су они изузети од реституције и да нису део неких имовинско-правно нерешених питања. Зато ћемо имати прилику да о искуствима других људи из Србије, Мађарске, Румуније, Хрватске, Белгије, Велике Британије, Словеније и Аустрије чујемо много тога, што можемо и ми применити код нас. Посебну важност овом скупу даје подршка Института европских регија (ИРЕ) из Салзбурга чијих ће неколико представника такође говорити о својим искуствима,” закључио је у свом излагању ресорни секретар.

Према речима Бојане Каравидић, ова година је европска година међународне баштине, у коју смо се и ми као земља укључили, и тим поводом се одржава предстојећа конференција. Ово велико окупљање има за циљ да на једном месту окупи стручну јавност, представнике локалних самоуправа који треба да препознају важност таквих објеката и, на крају, целу јавност која се са овом темом ретко сусретала.

Бисерка Комненић, као ауторка пројекта, је прецизирала да ће међународна конференција имати четири засебне тематске целине. Три су акцентоване на обнову и поновно стављање у функцију објеката индустријског наслеђа, друштвено-економским аспектима, менаџерским приступом и маркетингом. Четврта целина се бави општом проблематиком и примерима успешне ревитализације и пренамене објеката индустријског наслеђа.

Конференција се одржава под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, који снажно подстиче све сврсисходне активности на пољу очувања добара индустријског наслеђа, а у организацији “Suburbiuma”, који се више од десет година бави промовисањем културне и градитељске баштине.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs