Вести


О могућностима развоја млечне индустрије у Војводини и Србији на стручном скупу о изазовима млечног говедарства

Нови Сад , 08. септембар 2016.
-A A +AО могућностима развоја млечне индустрије у Војводини и Србији на стручном скупу о изазовима млечног говедарства.

Нови Сад , 08. септембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић учествовао је данас у раду стручног скупа „Изазови млечног говедарства: Холандија и Србија“, на којем је говорио о потенцијалима сточарске и млечне индустрије у Србији и Војводини. Радојевић је са скупа који су организовали Одељење за пољопривреду Амбасаде Краљевине Холандије у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Факултетом за пољопривреду/Департманом за сточарство и Удружењем новинара Србије, позвао младе пољопривредне произвођаче на удруживање и заједнички наступ, и рекао да постоји идеја о оснивању едукативног тренинг центра на територији Војводине који би био осмишљен по узору на сличне холандске образовне центре.

Стручни скуп чиниле су две целине, семинар на тему „Холандија – земља млечног говедарства“ и панел дискусија „Млекарство – изазови и решења“. На семинару је представљен систем организације трансфера знања у Холандији, док је панел дискусија била намењена информисању јавног сектора, и бавила се изазовима са којима се сусрећу произвођачи и прерађивачи у сектору млечног говедарства у Србији уз представљање праксе из Холандије.

Изразивши задовољство због тога што је овакав скуп прилика да се угосте врхунски стручњаци и прилика да се саслушају искуства из једне од земаља које су на пољу производње и прераде млека међу водећима у свету, секретар Радојевић је истакао да је „сточарство једна од најважнијих грана у пољопривреди а ово начин да на једном месту окупе доносиоци одлука, представници научнообразовних и истраживачких установа, пољопривредне саветодавне службе и сами пољопривредни произвођачи, како би се заједнички унапредило сточарство у Србији и дало му се место које и заслужује спрам својих природних предуслова и своје дуге сточарске традиције“. Рекавши да је један од приоритета међусобно удруживање пољопривредних произвођача, њихово испомагање, саветовање, размена корисних информација и искуства, секретар је нагласио и потребу да се тренутно велики број пољопривредних асоцијација усагласи и уједини у референтнију и снажнију асоцијацију која би аутоматски адекватније представљала произвођаче у комуникацији са државним и научним инстуитуцијама.

„Очекујемо да и државни органи субвенцијама помогну пре свега младим произвођачима, како би могли да наступе на тржишту и постану самоодрживи, али и активности самих произвођача јер они морају знати да долази време у ком се за субвенције морају и борити. Са своје стране, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство трудиће се да субвенционисањем производње помогне свим вредним произвођачима који су спремни да заједно са државом понесу терет фазе, озбиљног и одрживог развоја пољопривреде у Србији“, рекао је Радојевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs