Вести


О обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 250 година од Банатске војне границе

Нови Сад , 21. март 2014.
-A A +AО обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 250 година од Банатске војне границе.

Нови Сад , 21. март 2014. .

"Ове године, бројним манифестацијама у Војводини обележићемо два значајна јубилеја, један се односи на обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, а други на обележавање 250 година од оснивања Банатске војне границе", рекао је данас на конференцији за новинаре у Музеју Војводине потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић. О овим темама говорили су и потпредседник Матице српске др Бранко Бешлин, помоћник директора Музеја Војводине Богдан Шекарић и представник градске управе Града Панчева Маријана Коларић.

Истичући најзначајније активности везане за обележавање стогодишњице од почетка Првог светског рата, потпредседник Грујић је навео низ озбиљних документарно- образовних програма Радио телевизије Војводине, изложбу у Музеју Војводине, Архив Војводине издаће књигу "Заповедништво утврђеног места Петроварадин", као и одржавање међународне конференције "Време-сећање- идентитет-архив". Осим њих, у програму су изложбе у Народном музеју у Зрењанину, Историјском архиву Панчево, Музеју Срема у Сремској Митровици, у Араду у Румунији, Савез Срба организоваће међународни научни скуп "Арадска тврђава – логор за српске интернирце у Првом светском рату", као и обнову споменика преминулим интернирцима током првог светског рата у арадском логору. Музичка омладина Новог Сада представиће аудио и филмско путовање кроз глобалне претње и разарања под називом "Хроника првог светског рата". Предавања ће се одржавати у Народној библиотеци у Инђији и Врбасу, као и низ других дешавања, која ће на адекватан начин приближити историјске чињенице и сећања на страдале суграђане.

"Улога Војводине у овом рату на неки начин била је посебна, јер на њеном тлу није било ратних операција", истакао је секретар Грујић и додао да Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање посебно апострофира у обележавању ове годишњице свакодневи живот грађанске Војводине, питање интернираца у логорима и питање учешћа добровољаца у српској војсци.
"Обележавање јубилеја Банатске војне границе се надовезује на прошлогодишње обележавање јубилеја 250 година од оснивања Шајкашког батаљона и са тим у вези ће се слично обележити улога Баната у том периоду. Овом пруликом бих нагласио да нас следеће, 2015. године, очекује обележавање јубилеја од завршетка Другог светског рата, док ћемо 2016. године на адекватан начин обележити 300. годишњицу Петроварадинске битке. Посебно бих истакао да очекујемо, јер су преговори у току, у обележавању годишњице Првог светског рата и наступ Cronos квартета из Сједињених Америчких Држава, са којима је у контакту наша суграђанка Сашка Вребалов, као и једну значајну манифестацију на јесен, када ће наши уметници имати изложбу у бечком Кунстлерхаусу у трајању од два месеца" рекао је на крају излагања секретар Грујић.

У име Музеја Војводине обратио се помоћник директора Богдан Шекарић, који је истакао да ће Музеј Војводине, поред најављених изложби посвећених Првом светском рату и Банатској војној граници, у мају имати посебну изложбу о руској емиграцији између два светска рата и доприносу руских породица на овом подручју.

Др Бранко Бешлин је рекао да ће Матица српска ове године објавити велико издање "Атлас Баната", које ће због свог обима изаћи у два тома. Прошле године је изашао "Атлас Срема", док ће наредне бити издат "Атлас Бачке" у оквиру издања "Атласа насеља Војводине". Матица српска је, у оквиру обележавања ова два јубилеја, акценат ставила на Банатску војну границу, јер ће се бројне друге институције бавити темама везаним за Први светски рат. "Када је наша активност у питању одржаћемо девет научних предавања, које представљају циклус о догађајима из Првог светског рата. Наш фокус ове године биће усмерен и ка личном јубилеју, јер ћемо обележити и 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад," рекао је др Бранко Бешлин.

Маријана Коларић је нагласила да ће Град Панчево свој фокус усмерити на низ манифестација, које су везане за јубилеј Банатске војне границе.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs