Вести


Пајтић и Њилаш примили Шодера

Нови Сад , 25. август 2015.
-A A +AПајтић и Њилаш примили Шодера.

Нови Сад , 25. август 2015. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и потпредседник Покрајинске владе и председник Покрајинског савета за миграције Михаљ Њилаш, разговарали су данас са шефом представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији (УНХЦР), Хансом Фридрихом Шодером.

Председник Пајтић је у овом сусрету у Покрајинској влади истакао да је данашња посета правовремена, и подсетио да је Покрајинска влада за општине Кањижа и Суботица од почетка јула обезбедила помоћ која је садржала 34 тоне прехрамбених артикала, воде, средстава за хигијену и дезинфекцију.

„Покрајина ће усмерити и 13.7 милиона динара помоћи општини Кањижа за здравствене услуге, и омогућавање добрих санитарних и хигијенских услова намењених избеглицама са Блиског истока који привремено бораве у нашој покрајини. Веома је важно створити добре услове пре зиме, када ће околности бити сложеније“, истакао је председник Пајтић и похвалио учешће и сарадњу са УНХЦР.

Др Пајтић је нагласио да је Покрајинска влада увек пружала хуманитарну помоћ људима у незавидној ситуацији, те да као народ и друштво имамо обавезу да искажемо солидарност. У разговору се осврнуо и на деведесете године и избегличку кризу, и све оно кроз шта је наш простор већ прошао, када смо дочекивали људе који су долазили да нађу кров над главом у нашој средини.

Председник Покрајинске владе нагласио је да је поред сагледавања и праћења стања, недавно основан и Покрајински савет за миграциј, који ће успоставити активну сарадњу са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и међународним организацијама.

Шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији (УНХЦР), Ханс Фридрих Шодер се захвлио на ономе што је до сада урађено, и АП Војводини, која је како је казао успешно реаговала на околности са избеглицама са Блиског истока. Он је нагласио да је Србија је имала проактивну улогу и реаговала је боље од Грчке и Македоније.

Шодер је истакао да ће УНХЦР помоћи у потрепштинам и лековима намењеним избеглицама, које тренутно бораве у нашој покрајини, те да је данашњи разговор један од корака више за добру организацију поводом ове ситуације и њеног развоја у предстојећем периоду. Шодер је казао и да је Србија у овим условима реаговала боље од других чланица ЕУ, које преме међународном законодавству имају обавезу да поможу избеглице. Истакао је и да очекује од локалних самоуправа и покрајине да и даље буду транспарентне по овом питању, што ће за резултат имати даљу успешну сарадњу.

Данашњем разговору присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, који је овом приликом истакао да је у овом тренутку, веома битна сарадња на праћењу прилива избeглица у Кањижу, која има скромне капацитете. Стога је правовремено планирање по њему, један од важнијих аспеката због пружања правовремене помоћи избеглицама, и добре организације ове локалне самоуправе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs