Вести


Педесет војвођанских села имаће бесплатан интернет

Нови Сад , 10. децембар 2013.
-A A +AПедесет војвођанских села имаће бесплатан интернет.

Нови Сад , 10. децембар 2013. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић уручио је уговоре корисницима бесповратних средстава из наше покрајине, чији су пројекти одобрени на конкурсима Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у области електронских комуникација и информационог друштва.
Уговоре чија је вредност нешто већа од 29 милиона динара, потписао је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин са председницима локалних самоуправа са територије АП Војводине, које су добитници ових средстава.
Председник Пајтић је казао да су уговори потписани са 22 општине о успостављању 77 хотспот локација широм Војводине, које ће грађанима обезбедити слободан приступ интернету.
„Веома је значајно што ће становници насељених места у Војводини имати прилику да иду у корак са 21. веком. Посебно важно је што се 50 села налази у оквиру овог програма и што ће њихови становници имати прилику да бесплатно користе интернет на јавним местима. То ће и младима, али старијима у нашој покрајини, омогућити да иду у корак са новијим технологијама. На овај начин успеће на лакши начин да дођу до нових знања и информација о актуелним дешавањима у свету у области науке, нових технологија и привреде, а што је важно за њихову егзистенцију. Истовремено, значајно је и то што смо данас, на Дан људских права, потписали уговоре који се односе на успостављање система видео-надзора у 15 основних и средњих школа и 39 раскрсница широм покрајине. То ће утицати на превенцију насиља, које је у порасту и истовремено омогућити да се на бољи и квалитетнији начин санкционише овакво понашање, које нарушава безбедност ђака у школама и безбедност у саобраћају“, истакао је председник Пајтић.
Војвођански премијер је позвао локалне самоуправе да и даље учествују у овим програмима јер ће, према његовим речима, Влада Војводине и у наредној години наставити са модернизацијом информационих технологија у Војводини.
Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да се кроз овај пројекат испуњавају три стратешка циља. Побољшан је положај младих у Војводини, поготово у војвођанским селима, уведене су нове технологије у живот наших грађана и унапређен је положај села у оквиру програма „Повратка на село“, те могућност да становници на селу добију услове живота једнаке онима у граду.
Представници војвођанских градова и општина, корисници ових средстава, навели су да је ово значајан програм за њих, јер ће успети да технолошки осавремене своју средину, а увођењем видео-надзора постигну и бољу безбедност за грађане у својим општинама.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs