Вести


Покрајина дала нова средства за унапређивање војвођанског здравства

Нови Сад , 12. април 2016.
-A A +AПокрајина дала нова средства за унапређивање војвођанског здравства.

Нови Сад , 12. април 2016. .

„У претходном периоду у Дечијој болници изградили смо чак две зграде - зграду рехабилитације и зграду Поликлинике, и унапредили процес лечења деце који је и најосетљивији и најзахтевнији процес, јер нема ничег горег, него када је дете болесно.“ Ово је истакао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, приликом данашње посете Институту за заштиту деце и омладине, где је са сарадницима обишао реконструисано одељење дијагностике, и где су уручени нови уговори о додели средстава за финансирање и суфинансирање 22 пројеката у области здравствене заштите у нашој покрајини, у вредности од 150 милиона динара.

„Ми смо уложили додатна средства у овај дијагностички сектор, и сада имамо најбољи Дијагностички центар, не само у Србији, него и много шире. Ово значи да када болесно дете дође у болницу за десет минута имате комплетну дијагностику. И онда није чудо када се дуго уз употребу знања и вештина, и уз много љубави улаже и гради једна институција где је смртност 0,37 посто, а на нивоу Србије негде четири посто, онда видимо колико је ова институција успешна и колико она данас, како својом ефикасношћу, тако и својим изгледом, чини живот болесне деце лепшим и подношљивијим у околностима где им је здравље нарушено“, истакао је председник Пајтић.

Председник Покрајинске владе, у присуству покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весне Копитовић, директора Управе за капитална улагања АП Војводине Небојше Маленковића и домаћина, директора Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине проф. др Слободана Гребелдингера , упознао се детаљно са могућностима, које сада у новим условима пружа лабораторија дијагностичког сектора Дечије болнице.

Радови на реконструкцији дијагностичког центра и хирушке интензивне јединице Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Покрајина финансира преко Управе за капитална улагања АП Војводине, као и нове пројекте који ће се реализовати у 13 војвођанских болница.

Уговорима који су данас уручени директорима војвођанских болница, предвиђена је набавка медицинске опреме, реконструкција и адаптација болничких објеката. Средства су додељена Клиничком центру Војводине, домовима здравља у Бачком Петровцу и Кањижи, институтима у Сремској Каменици, Дечјој болници, СБПБ у Ковину, општим болницама у Суботици, Сремској Митровици, Врбасу и Панчеву.

Директор Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине проф. др Слободан Гребелдингер је истакао да је Покрајина подигла стандард дечије медицине на највиши ниво.

„Осим што се можемо похвалити изразито ниском стопом смртности, можемо се похвалити са изразито стручним кадром и новим медицинским методама, које смо увели и процедурама, које нису годинама рађене у читавој земљи. Радимо пренаталногенску дијагностику, комплетан скрининг на цистичну фиброзу, као и генску дијагностику цистичне фиброзе.Треба рећи да је Дијагностички центар допринео подизању ургентне дијагностике на највиши ниво. Сада је сва дијагностика на једном месту, између две ургентене јединице: Ургентене педијатрије и Ургентне хирургије. Сада пацијенти доласком овде, добијају на једном месту комплетну дијагностику, од комплетне ургентне дијагностике, ултразвука, ЦТ снимка и рентгенских снимања у року од десет минута“, објаснио је директор Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весне Копитовић подсетила је представнике медија на посебне програме здравствене заштите ресорног секретаријата, који се одвијају само у Војводини, и који се одвијају у лабораторијама и овог дијагносичког центра, Захваљујући томе данас 18.000 новорођене деце има потпуни скрининг за цистичну фиброзу. Реч је о једном од покрајинских пројекта као што је то и пројекАТ преинплантационе генетске дијагностике. „Ово значи да и пре него што се роде деца, ми можемо да знамо, и пре него што вратимо ембрион у оквиру вантелесне оплодње, да ли су она здрава. Ово је први пут у Србији. И Војводина као и до сада у свим новим технологијама, на наше задовољство и задовољство пацијената предњачи“, изнела је за јавност проф. др Весна Копитовић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs