Вести


Покрајина за рекултивацију напуштених копова издвојила 30 милиона динара

Нови Сад , 06. април 2016.
-A A +AПокрајина за рекултивацију напуштених копова издвојила 30 милиона динара.

Нови Сад , 06. април 2016. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, потписао је уговоре о додели бесповратних подстицајних средстава за реализацију пројеката рекултивације напуштених копова без титулара, на територији АП Вовјодине.

Средства по овом конкурсу добиле су војвођанске општине и месне заједнице, у којима се налазе подручја девастирана легалном или илегалном експолатацијом минералних сировина. Реч је о Општини Кула, МЗ Лалић, Општини Бечеј, МЗ Орешац, МЗ Доњи Товарник, МЗ Банатско Карађорђево, МЗ Стари Лец и МЗ Куцура.

Укупан износ средстава издвојен за рекултивацију напуштених копова износи 30 милиона динара, а средства ће бити утрошена за рекултивацију такозваних еколошких црних рупа, рекао је секретар Станковић. Како је секретар Станковић нагласио, овај конкурс има за циљ да помогне локалним самоуправама да те запуштене површине добију другачију намену.

Ове године, као и претходних, пројектима су обухваћене разне идеје, од порибљавања, чиме се отвара могућност за спортски и риболовачки туризам, преко пошумљавања, све до изградње спортских терена, као и стварања нових пашњака.

На јавни конкурс Секретаријата за енергетику и минералне сировине стигло је укупно деветнаест пријава, али је након прегледа стручне комисије одлучено да осам пријава испуњава све услове Конкурса.

Информације о броју напуштених копова у Војводини могу се пронаћи на веб страници Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине www.psemr.vojvodina.gov.rs , путем софтвера, под називом Катастар напуштених копова, који је на иницијативу Секретаријата израдио Рударско геолошки факултет из Београда.

С обзиром на значајан број девастираних површина у Војводини, и у наредним годинама један од конкурса Секретаријата биће управо намењен рекултивацији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs