Вести


Покрајина обезбедила кров над главом за 61 избегличку породицу

Нови Сад , 27. август 2015.
-A A +AПокрајина обезбедила кров над главом за 61 избегличку породицу.

Нови Сад , 27. август 2015. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић је у Чуругу, у присуству Радомира Кукобата, директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, уручио уговоре о помоћи у откупу 16 сеоских кућа и додели грађевинског материјала за стамбену изградњу за 45 избегличких породица. Реч је о средствима из буџета Покрајинске владе, која су добили корисници из 15 општина из целе Војводине, у оквиру јавних позива Фонда за помоћ намењеног стамбеном збрињавању.

Председник Пајтић је саопштио да је Покрајина инвестирала 22 милиона динара и на тај начин омогућила да 61 избегличка породица у нашој покрајини трајно реши свој кров над главом. Др Пајтић је истакао да је окупљање овим поводом леп чин и да иако ово није формална надлежност Покрајине, реч је о испуњавању људске обавезе да се помогне људима, који су скоро пре двадесет година напустили своје домове и потражили бољу будућност и перспективу за себе и своју децу.

У дворишту куће породице Бошка Маркановића, који је свој дом добио од Покрајине пре две године, председник Пајтић је подсетио на податке који живо говоре о избегличкој популацији у овом тренутку.

„Овим људима нису потребне крупне речи и дуги говори, него конкретна помоћ и подршка коју пружамо све ове године. У овом тренутку 35.000 људи на територији Србије има избеглички статус, а од тога 18.000, односно нешто више од пола је на територији Војводине. Деведесетих година је дошло нешто више од 200.000 људи код нас. Негде око 10 посто становништва у Војводини јесу људи који су избегли са простора Хрватске и Босне и Херцеговине, људи који су због ратног вихора морали да дођу и спасавају живу главу“, подсетио је председник Пајтић овом приликом.

Председник Покрајинске владе је истакао да је Покрајина протеклих година обезбедила куће за неколико хиљада људи.

„Оно што је важно и данас је да смо поделили уговоре за 61 породицу. Инвестирали смо 22 милиона динара, како би ове породице обезбедиле себи куће, односно материјал за њихову изградњу, и да себи омогуће бољи живот. Избеглице не смеју бити заборављена и не смеју бити занемарене. Зато ми поред програма стамбеног збрињавања, обезбеђујемо и програме запошљавања, набавке пољопривредне емханизације за ове породице, али и подршку ђацима из породица које су социјално угрожене, а имају избеглички статус, подсетио је др Бојан Пајтић у изјави за представнике медија, рекавши да ће се овај програм наставити на исти начин као и што се одвијао у низ претходних година.

Радомир Кукобат, директор Фонда за пружање помоћи подсетио је исто на чињеницу да је пола избегличке популације из наше земље смештено у Војводини. Како је навео, Фонд практично ради од 2007. године,а за ових осам година кроз програм стамбеног збрињавања прошла 1021 породица. Негде 416 породица је добило помоћ у откупу сеоских домаћинстава, док је њих нешто више од 600 добило подршку у грађевинском материјалу. Како је још директор Кукобат истакао, број избегличке популације у нашој покрајини и економка криза, учинили су да се овај проблем још увек осећа и траје много дуже, него што бисмо желели.
Данашњем догађају присуствовала је и Новка Мојић, подсекретар Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs