Вести


Покрајина подстиче нове инвестиције

Нови Сад , 25. децембар 2013.
-A A +AПокрајина подстиче нове инвестиције.

Нови Сад , 25. децембар 2013. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић уручио је данас уговоре о додели подстицаја компанијама за гринфилд инвестиције на територији АП Војводине, које су испуниле услове за подршку на конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Ресорни секретар Мирослав Васин, потписао је овом приликом уговоре са немачком компанијом „Fresenius Medical Care“, којој су одобрени подстицаји за суфинансирање трошкова израде пројектно-техничке документације за изградњу фабрике за производњу медицинских средстава. Услове за доделу подстицаја испуниле су и “Gordon“ из Суботице, и „Cooper Standard“ и „Lames“ из Сремске Митровице.

Председник Пајтић подсетио је да је Покрајински секретаријат за привреду ове године запослио око 4.000 људи на територији Војводине. „Ово је нови програм и истовремено један од најуспешнијих програма, који омогућава да инвеститори који на подручју наше покрајине запошљавају најмање 100 људи и улажу најмање три милиона евре, добију субвенције до износа од 100.000 евра. Реч је о субвенцијама за израду пројектно-техничке документације, уколико је реч о изградњи нове фабрике, односно уколико компанија гради нови прозиводни погон. Уколико се инвеститор налази у односу закупа, висина додељене помоћи одређује се у износу трошкова једногодишњег закупа. Ова мера, уз мере подршке отварању нових радних места употпуњава оно што покрајинска Влада чини за инвеститоре“, рекао је Пајтић.

Др Бојан Пајтић је нагласио да Покрајина овим компанијама, које су изузетно угледне и извозно орјентисане, обезбеђује средства да и преко Развојног фонда АПВ добију подстицај за извоз.

„Сваки инвеститор који извози, који запошљава људе на територији Војводине, има разлога да то чини у нашој покрајини. Ми ћемо наставити да на овај начин подржавамо како стране, тако и домаће инвеститоре, јер овај програм је намењен и домаћим инвеститорима," подвукао је др Пајтић и навео да је присуство овако важних међународних компанија као што су „Fresenius Medical Care“, “Gordon“ , и „Cooper Standard“ и „Lames“ , говори о томе да су Војводина и Србија интересантно инвестиционо подручје. Чињеница да је ове компаније своја седишта имају у Суботици, Сремској Митровици и Вршцу, говори о томе да се итекако води рачуна и о равномерном регионалном развоју.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова реализовао је овај кокурс у сарадњи са ВИП фондом.
Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да данашњи догађај потврђује колико су нам драгоцени и страни и домаћи инвеститори.

„Секретаријат завршава једну успешну годину у којој је отворио, заједно са локалним самоуправама у Војводини, преко 4.000 радних места. У овој години смо постигли да су привредни показатељи Војводине узнапредовали у односу на прошлу годину. Тако смо остварили посету од преко 20 одсто више туриста у односу на протеклу годину, те уз чињеницу да је преко 45 одсто страних инвестиција у Србији на територији Покрајине, чини ми се да отварамо перспективу да и следеће године наставимо са успешним активностима“.

Компанија "Fresenius Medical" наставља инвестициона улагања у АПВ, изградњом проширења фабрике за производњу медицинских средстава, истакаоје генерални директор ове компаније Рајко Хрвачевић. Закључно са следећом годином, ова компанија ће запослити нових 200 радника, а укупна инвестиција је 16,5 милиона евра. Компанија „Cooper Standard“ градиће потпуно нову фабрику од 16.000 квадрата. Укупна инвестиција у Сремској Митровици износи 33,7 милиона евра, а биће отворено нових 530 радних места, закључно са 2015. годином. Како је истакнуто, на овај начин производња ће бити удвостручена као и извоз, који у овом тренутку чини 35 одсто.
"Lames Group" је италијанска компанија из сектора пратеће аутомобилске индустрије, трећи највећи снабдевач прозорским подизачима и системима врата у Европи. Инвестиција у Војводини је такође у области пратеће аутомобилске опреме (подизачи за прозоре). Компанија је претходне три године била у закупу, а сада гради халу од 7.700 квадратних метара. Помоћ им је одобрена за трошкове привременог закупа. Висина инвестиције у Сремској Митровици износи 6,7 милиона евра. У Сремској Митровици ради 35 радника, а биће отворено нових 215 радних места у наредне три године.

"Gordon" из Суботице у којој ради 900 радника, подстицаје ће искористити за изградњу фабрике за производњу женског рубља у Суботици. У наредне две године компанија ће запослити најмање 1.000 радника, а планирана висина њихове инвестиције је 14,5 милиона евра. Сва производња се пласира у извоз.
Укупан износ инвестиција ове четири компаније у АПВ је 71,4 милиона евра и отварање 1.945 нових радних места у наредне три године.
Догађају је присуствовао и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs