Вести


Покрајина финансирала обнову школе за децу са сметњама у развоју „Антон Скала“ у Старој Пазови

Нови Сад , 14. април 2016.
-A A +AПокрајина финансирала обнову школе за децу са сметњама у развоју „Антон Скала“ у Старој Пазови.

Нови Сад , 14. април 2016. .

Након више од четири деценије од оснивања, Школа за основно и средње образовање деце са сметњама у развоју „Антон Скала“ у Старој Пазови, комплетно је обновљена уз подршку Покрајинске владе. За обнову и адаптацију објекта, који је био у изузетно лошем стању, покрајинска Управа за капитална улагања обезбедила је 30,3 милиона динара, док је општина Стара Пазова финансирала набавку намештаја за учионице.

„Када смо пре неколико месеци обишли ову школу, затекли смо зграду која се обрушава, у којој је огромна влага, и у којој деца у инвалидски колицима нису имала приступ тоалету. Тада смо чврсто решили да од ове школе направимо установу којом би се поносила свака европска земља – и то смо постигли“, рекао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић по обиласку обновљене школе.

Покрајински премијер је додао да је данас ШОСО „Антон Скала“ лепша, савременија и опремљенија него друге сличне институције у земљама Западне Европе.

„Поносни смо због тога што данас деца са сметњама у развоју овде, у школи „Антон Скала“, имају прилику да одрастају у условима који чувају њихово достојанство“, рекао је председник Пајтић и захвалио се запосленима у школи, који са мало средства, али са много људске и родитељске љубави, раде свој посао.

Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић истакао је да су и до сада запослени у школи „Антон Скала“ наставу и однос према деци неговали на посебан начин, са много љубави и посвећености. „Сада ћете то моћи да чините у новим, модерним учионицама, којих не може нико да се постиди у 21. веку“, рекао је Небојша Маленковић.

Директорка школе „Антон Скала“ Тања Тодоровић, захвалила се Покрајинској влади на подршци која је омогућила, да након 40 година, деца са сметњама у развоју имају једнаке услове за образовање као остала деца.

Зграда школе „Антон Скала“ је адаптирана породична кућа саграђена 1832. године, која је од 2014. године у власништву АП Војводине.

Од 1972. године, у њој је са радом почела средња и основна школа за образовање деце са посебним потребама „Антон Скала“. Стари објекат, у који годинама није улагано, постао је небезбедан за боравак и рад услед превелике влаге и оронулих зидова. Школске учионице биле су неусловне и скучене, а тоалети неприступачни ученицима у инвалидским колицима, али и потпуно неусловни без природне светлости и вентилације. Као институција у којој се образују деца са посебним потребама, имала је само једну рампу за приступ школи деци која су у инвалидским колицима.

Адаптацијом и реконструкцијом зграде школе, потпуно је санирана влага, замењене су подне и зидне облоге, плафони су спуштени и постављено ново осветљење. Учионице су подељене на мање и функционалније, а тоалети реконструисани. Потпуном адаптацијом објекта, ђаци у инвалидним колицима имаће могућност да на три прилаза уђу у школу.

Школа има регионални значај, јер ка њој гравитирају ученици и из Инђије и Пећинаца.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs