Вести


Покрајинска влада купује покретни мамограф

Нови Сад , 24. октобар 2018.
-A A +AПокрајинска влада купује покретни мамограф.

Нови Сад , 24. октобар 2018. .

У Србији сваке године од последица рака дојке умре 1600 жена, а региструје се 4600 новооболелих.

С обзиром на то да је узрок рака дојке и даље непознат, од суштинске је важности да се болест на време открије. Нажалост, на организован скрининг мамографијом, који се у нашој земљи спроводи код жена старости од 50-69 година, још увек се врло мало жена редовно одазива, па се здравственим установама јављају углавном кад тумор узнапредује, чиме је крајњи исход лечења у таквим случајевима поражавајући.

Покрајински секретаријат за здравство од следеће године први пут започиње посебан програм скрининга који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед. У ту сврху, Покрајинска влада предвиђа буџетом за 2019. годину куповину специјалног возила у коме ће бити инсталирана посебна медицинска опрема.

Планом је предвиђен континуиран обилазак целе територије Аутономне покрајине Војводине, са посебним акцентом на средине у којима постоји дефицит опреме или кадрова, неопходних за ову дијагностичку процедуру.

У знак подршке борби против рака дојке, од којег у нашој земљи оболи свака дванаеста жена, зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs