Вести


Покрајинска влада наставља са подршком програмима САНУ, Матице српске и Матице словачке

Нови Сад , 24. јун 2014.
-A A +AПокрајинска влада наставља са подршком програмима САНУ, Матице српске и Матице словачке.

Нови Сад , 24. јун 2014. .

Председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић примили су председника Огранка САНУ у Новом Саду академика проф. др Зорана Ковачевића, председника Матице српске проф. др Драгана Станића и председницу Матице словачке у Србији Катарину Мелегову-Мелихову. Повод за пријем у Покрајинској влади је наставак сарадње са овим, како је речено, институцијама са важним друштвеним улогама, која је и формализована потписивањем уговора о суфинансирању њихових програмских активности у 2014. години.

Председник проф. др Бојан Пајтић је рекао да Покрајинска влада нема формалну, али има цивилизацијску обавезу да помаже ове институције.

"Ми јесмо сиромашно друштво, али сиромаштво никако не сме бити изговор за занемаривање науке и културе. Сталност и стабилност је основни предуслов да институције науке, културе и уметности опстану у овако тешким околностима. Управо нас сиромаштво обавезује да дамо подршку стицању нових знања, трансферу технологија, развоју културе", рекао је председник Пајтић.

"САНУ јесте кровна институција науке и културе у нашој земљи, која има историјску обавезу да унапреди све гране и привредног и друштвеног живота у Србији. Матица српска јесте најстарија матица у Европи и вероватно је једина институција у Србији која је представљала модел за сличне институције у другим земљама. Она има свој специфичан историјски значај, јер је баштиник оног културног и научног наслеђа које ови простори са собом носе у протекла два и више века. Матица словачка, такође, има своју улогу да допринесе очувању идентитета словачке заједнице на овим просторима, заједнице која са српским и другим народима који овде живе - гради Војводину. То што живимо на подручју где живи много народа чини нас много богатијим и Покрајинска влада жели да сачува тај амбијент који смо наследили од генерација које су нам претходиле."

Своје трајно опредељење за пружање подршке унапређењу рада компетентних институција које се баве реализацијом научно-истраживачке и културне делатности на територији АП Војводине, Покрајинска влада остварује у континуитету од 2005. године, када су са Огранком САНУ у Новом Саду и са Матицом српском закључени Протоколи о сарадњи, односно од 2006. године када је потписан Протокол о сарадњи са Матицом словачком. На основу ових Протокола и на предлоге самих институција, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој на годишњем нивоу учествује у суфинанасирању програма рада Огранка САНУ, Матице српске и Матице словачке, кроз реализацију капиталних научно-истраживачких пројеката, подршку истраживачкој и издавачкој делатности, организовању изложби, округлих столова и учешће на међународним конференцијама представника ових институција.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је истакао да је Покрајина, поред редовних активности, учествовала у финансирању низа програма ових институција који имају посебан значај.
Све три институције су редовни партнери Покрајинској влади у изради стратешких докумената, раду стручни тела и комисија и то представља непроцењив допринос постизању бољих резултата. Наводећи пример за то, из области науке, потпредседник Петровић је навео чињеницу да смо пре девет година имали свега шест формалних међународних пројеката, а данас имамо 191 међународни пројекат, док је цитираност повећана чак 75 одсто у односу на признате међународне базе података.

Сумирајући досадашњу подршку, проф. др Петровић је рекао: "Огранку САНУ је Покрајинска влада у последњих неколико година издвојила 24,2 милиона динара. Ове године настављамо са таквом праксом. Од посебног значаја је што тако финансирамо индивидуалне пројекте чланова САНУ са ове територије, као и то што систематски доприносимо осавремењавању опреме овог реномираног здања."

Професор Петровић је истакао да Матица српска са својом базом података представља значајног партнера. "Ове године сачинили смо посебан уговор који ће обезбедити да поново преиспитамо ниво цитираности свих 4.300 истраживача из базе података. За Матицу српску до сада смо издвојили 63,2 милиона динара, како за њене активности, тако и у модернизацију простора. Наставићемо редовно да финансирамо чак 10 пројеката и ове године," навео је потпредседник Покрајинске владе.

Говорећи о сарадњи са Матицом словачком, проф. др Петровић је рекао да је она нешто краће, али не мање значајна и квалитетна и да је за њене програме издвојено 4,7 милиона динара.

Академик проф. др Зоран Ковачевић је рекао да је, кроз подршку коју пружа сваке године, Покрајинска влада практично обезбедила континуитет рада овог Огранка САНУ. Председник Матице српске проф. др Драган Станић изразио је задовољство због сарадње на пројектима наводећи да је све што је договорено - и реализовано. Председница Матице словачке Катарина Мелегова-Мелихова је навела да без помоћи Покрајине, ова институиција не би могла имати толико богату културну делатност.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs