Вести


Покрајинска влада подржава обнову и заштиту највредније српске културне баштине у земљи и иностранству

Нови Сад , 25. јул 2017.
-A A +AПокрајинска влада подржава обнову и заштиту највредније српске културне баштине у земљи и иностранству.

Нови Сад , 25. јул 2017. .

Покрајинска влада одобрила је средства за заштиту неколико објеката који спадају у ред највреднијег српског културног наслеђа у земљи, као и за чување и обнову српског споменичког наслеђа у иностранству. Тиме се укључила у капиталне националне пројекте којима се обнављају најрепрезентативнији и најзначајнији културни и верски споменици, с циљем њихове заштите, али и обезбеђивања услова за њихово одрживо коришћење и трајање.

Администрација Покрајинске владе усмерила је седам милиона динара за обнову сале Синодика манастира Хиландара. То је веома значајан објекат у манастирском комплексу, који се налази у оквиру Конака из 1814. године, намењеном за посебне свечане и репрезентативне скупове и догађаје. Заједно са остатком Конака из 1814. године и другим објектима на северном делу манастира, овај простор у потпуности је изгорео у пожару. Уређењем сале Синодика, завршиће се целокупна обнова северног дела манастира, чиме ће у потпуности бити враћен у функцију.

Такође, средствима из покрајинског буџета у висини од око седам милона динара, финансираће се конзерваторско-рестаураторски радови значајног и сложеног пројекта у манастиру Свети Прохор Пчињски, на Народној трпезарији с Меморијалним центром Краљевог конака , тачније спомен-соба ктитора Краља Петра I. Биће изведени и радови на таваници и поду објеката, термоизолациони и зидарско-молерски радови, електроинсталациони и машински радови, као и уређење санитарног чвора и купатила у овом делу конака.

До краја године, реализоваће се и прва фаза пројекта обнове Храма Пресвете Богородице у Сремској Каменици. Израду пројектне документације, набавку материјала, израду и уградњу прозора на броду цркве и звонику, затим радове на реконструкцији унутрашњих електроинсталација и декоративном спољном осветљењу, радове на мермерном поду и грејању цркве, као и конзерваторско-рестаураторске радове на зидним сликама и зидној декорацији, иконостасу, певници и троновима, Покрајинска влада подржаће са девет милона динара.

Сви пројекти су подржани средствима из буџета Аутономне покрајине Војводине а у реализацији планираној у другој половини године, сходно закону, учествоваће експерти територијално надлежних завода за заштиту споменика културе, чиме ће бити обезбеђено поштовање свих захтева домаћих и међународних стандарда у области заштите културног наслеђа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs