Вести


Покрајинска влада се придружила акцији Друштва за подршку особама са аутизмом

Нови Сад , 02. април 2015.
-A A +AПокрајинска влада се придружила акцији Друштва за подршку особама са аутизмом.

Нови Сад , 02. април 2015. .

Поводом 2. априла – Светског дана подизања свести о аутизму, на позив Друштва за подршку особама са аутизмом Новог Сада (Society of Autism of Novi Sad), Покрајинска влада се придружила акцији под именом "Осветљено плавим" ("Light It Up Blue"), коју су ради скретања пажње јавности на постојање и на проблеме особа са аутизмом, покренуле највећа северноамеричка организација "Autism Speaks" и европска организација "Autism Europe". Плавим светлом, којим је од синоћ осветљена и зграда Покрајинске владе, у знак подизања свести о аутизму, биће осветљено око 200 познатих светских грађевина.
Аутизам није болест, аутизам је врло сложени поремећај са врло широким спектром симптома, који карактерише слаба или никаква социјална интеракција и комуникација особе са аутизмом, као и ограничени и понављајући обрасци понашања. Јавља се током прве три године живота и може да се догоди свакој породици, без обзира на расну, националну, етничку припадност, социјални и економски статус.
Рано откривање и дијагностиковање аутизма је веома битно за даљи ток живота, јер детету даје могућност да стекне одређене социјалне вештине и самосталност. Зато је неопходна подршка свих институција и друштва. Плавом бојом указује се целокупној јавности на проблеме особа са поремећајима из спектра аутизма, њиховој потреби да се интегришу у друштво, о свести да и деца са аутизмом морају да се школују и кад одрасту да се запошљавају.
Међународни дан особа са аутизмом обележава се сваког 2. априла. Установљен је резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 18. децембра 2007. године.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs