Вести


Покрајинска влада честита грађанима Војводине 102. годишњицу присаједињења

Нови Сад , 25. новембар 2020.
-A A +AПокрајинска влада честита грађанима Војводине 102. годишњицу присаједињења .

Нови Сад , 25. новембар 2020. .

Покрајинска влада честита свим грађанима Аутономне покрајине Војводине 25. новембар – датум од покрајинског значаја и дан на који је, пре 102 године, Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Одлука о присаједињењу коју је 25. новембра 1918. године једногласно донело 757 посланика Велике народне скупштине, најважнији је догађај у историји Војводине и један од најзначајнијих догађаја за Србију у целини. Тог дана остварени су вековни снови српског, али не само српског народа о слободи и уједињењу и дефинитивно промењен ток историје.

Управо због тога је Скупштина АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, 2018. године донела одлуку да се 25. новембар обележава као датум од покрајинског значаја и установила низ покрајинских признања, укључујући и оно највише – Награду „Михајло Пупин“.

Током више од сто година у слободи Војводина је, као интегрални део Републике Србије, сачувала и изградила важне институције и у свим областима друштвеног живота створила услове за пуну равноправност и просперитет свих оних који у њој живе.

Стога, на овај дан још једном одајемо почаст великанима попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су својом снагом, храброшћу и истрајном борбом створили услове за доношење одлуке о присаједињењу. Истовремено, памтимо и обележавамо и славне победе српске војске у Првом светском рату, које су омогућиле долазак слободе и на ове просторе.

Због епидемије ковида 19 традиционална свечана академија посвећена присаједињењу Војводине Краљевини Србији неће бити одржана, а Награда „Михајло Пупин“ и остала покрајинска признања биће уручена накнадно.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs