Вести


Покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ академику Стевану Пилиповићу и музичком уметнику Звонку Богдану

Нови Сад , 06. мај 2019.
-A A +AПокрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ академику Стевану Пилиповићу и музичком уметнику Звонку Богдану .

Нови Сад , 06. мај 2019. .

Добитник Покрајинског признања у области науке „Милутин Миланковић“ за 2018. годину је председник Огранка САНУ у Новом Саду, академик Стеван Пилиповић, а Покрајинског признања у области уметности „Павле Јовановић“ музички уметник Звонко Богдан, одлучила је једногласно Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања коју је формирала Покрајинска влада.

Академика Стевана Пилиповића је, за изузетан допринос у научним истраживањима у области математике, као и укупан научни ангажман у земљи и иностранству, за признање која носи име једног од највећих српских математичара, астронома, климатолога и геофизичара Милутина Миланковића (1879-1958), предложио Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

С друге стране, предлог да лауреат признања које носи име једног од највећих српских сликара Павла Јовановића (1859-1957), за изузетан допринос очувању и неговању музичке традиције и промоцији музичког стваралаштва буде Звонко Богдан, стигао је од ЈМУ Радио-телевизија Војводине.

Покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ ће добитницима бити уручена 15. маја, који је као датум од покрајинског значаја установљен поводом Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима на којој је проглашено стварање Српске Војводине.

У Комисији која је донела одлуку о признањима били су професор Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић (председник), покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, професор Академије уметности у Новом Саду др Агота Виткаи Кучера, професор Универзитета у Новом Саду у пензији др Павле Будаков, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, легендарни српски одбојкаш Слободан Бошкан и главни и одговорни уредник листа „Дневник“ Нада Вујовић.

Ова комисија одлучиваће и о добитницима осталих покрајинских признања које je Скупштина Војводинe, на предлог Покрајинске владе, такође установила прошле године. Реч је о Награди „Михајло Пупин“ као највишем признању АП Војводине, и покрајинским признањима „Ференц Фехер“ за област културе, „Ђорђе Натошевић“ за област образовања, „Лазар Дунђерски“ за област привреде, „Милица Томић“ за област равноправности полова, „Момчило Тапавица“ за област спорта и „Људевит Мичатек“ за област људских и мањинских права.

Ова признања биће додељена 25. новембра који је, такође прошле године, као датум од покрајинског значаја установљен поводом дана на који је 1918. године Велика народна скупштине у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Изузетак је једино Покрајинског признање „Људевит Мичатек“ које ће бити додељено 10. децембра, на Међународни дан људских права који се такође обележава као датум од покрајинског значаја.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs