Вести


Покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ проф. др Сергеју М. Остојићу и aкадемском сликару Драгану Стојкову

Нови Сад , 10. мај 2021.
-A A +AПокрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ проф. др Сергеју М. Остојићу и aкадемском сликару Драгану Стојкову.

Нови Сад , 10. мај 2021. .

Добитник Покрајинског признања у области науке „Милутин Миланковић“ за 2020. годину је редовни професор Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду проф. др Сергеј М. Остојић, а Покрајинског признања у области уметности „Павле Јовановић“ академски сликар Драган Стојков, једногласно је одлучила Комисија за доделу Покрајинске награде и покрајинских признања.

Доктора медицинских наука Сергеја М. Остојића, за изузетан допринос научним истраживањима у области примењених биомедицинских наука, као и за укупан научни ангажман у земљи и иностранству, за добитника признања које носи име једног од највећих српских научника Милутина Миланковића предложио је управо Факултет спорта и физичког васпитања. У образложењу одлуке Комисије се, уз остало, наводи да су његове истраживачке активности и научна продукција омогућили да се Универзитет у Новом Саду први пут у историји појави на Шангајској листи за 2017. и 2018. годину.

С друге стране, академског сликара Драгана Стојкова, за посебан допринос уметничком стваралаштву и бројним сегментима културног живота, за добитника признања које носи име једног од највећих српских сликара Павла Јовановића, предложила је Галерија Матице српске. Комисија је у образложењу своје одлуке навела да је Стојков уметник континуитета који је у свом раду овековечио најмаркантније елементе српске и војвођанске културе уз доследни стваралачки израз промовисан у земљи и иностранству.

Добитницима ће покрајинска признања „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ бити уручена 15. маја, који је као датум од покрајинског значаја установљен поводом одржавања Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима, на којој је 1848. године проглашено стварање Српске Војводине.

Комисију која је донела одлуку о признањима чине професори Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић (председник), Агота Виткаи Кучера и Павле Будаков, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, главни и одговорни уредник листа „Дневник“ Нада Вујовић и наш легендарни одбојкаш Слободан Бошкан.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs