Вести


Покрајинска признања „Павле Јовановић“ и „Милутин Миланковић“ драмској уметници Мири Бањац и проф. др Биљани Шкрбић

Нови Сад , 13. мај 2020.
-A A +AПокрајинска признања „Павле Јовановић“ и „Милутин Миланковић“ драмској уметници Мири Бањац и проф. др Биљани Шкрбић .

Нови Сад , 13. мај 2020. .

Добитник Покрајинског признања у области уметности „Павле Јовановић“ за 2019. годину јесте драмска уметница Мира Бањац, а Покрајинског признања у области науке „Милутин Миланковић“ проф. др Биљана Шкрбић, редовни професор на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду, одлучила је једногласно Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања.

Драмску уметницу Миру Бањац, која је бројним улогама у позоришту, на филму и телевизији у претходних више од шест деценија дала огроман допринос развоју уметности и културе, за лауреата признања „Павле Јовановић“ предложили су Српско народно позориште и Стеријино позорје.

С друге стране, проф. др Биљану Шкрбић, која је редовни професор на Технолошком факултету од 1996. године, за допринос угледу и препознатљивости те високообразовне установе и Универзитета у Новом Саду на међународном нивоу, првенствено из области интердисциплинарног приступа заштити животне средине и анализи загађујућих једињења, за признање у области науке „Милутин Миланковић“ предложили су проф. др Лидија Јеврић и проф. др Гордана Ћетковић.

У образложењу се наводи да је Мира Бањац најпознатија позоришна и филмска глумица из Војводине. Позоришну каријеру започела је 1949. године у позоришту у Сремској Митровици, две деценије била је члан Српског народног позоришта, две сезоне Народног позоришта Босанске крајине у Бањој Луци, а од 1970. године члан je Атељеа 212 у Београду. Снимила је многобројне радио и телевизијске драме и серије као и више од 30 филмова.

Проф. др Биљана Шкрбић је, како је истакнуто у образложењу, остварила изузетне доприносе у науци. Водећи је истраживач на Технолошком факултету у Новом Саду с највећом научном продукцијом. Као руководилац већег броја међународних и билатералних пројеката, али и члан управљачких одбора међународних конзорцијума, успоставила је значајну сарадњу између матичног факултета и многих престижних високошколских установа и научноистраживачких института у свету, промовишући технолошке науке на међународном нивоу.

На предлог Комисије, којом је председавао професор Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић, у складу са Наредбом о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору, Покрајинска влада је на данашњој седници донела одлуку да се покрајинска признања у области науке и уметности доделе на Свечаној академији 25. новембра 2020. године, када ће бити додељена покрајинска признања из области културе, образовања, привреде, спорта и равноправности полова, као и Награда Аутономне покрајине Војводине „Михајло Пупин“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs