Вести


Положен камен темељац нове зграде Института БиоСенс

Нови Сад , 25. мај 2021.
-A A +AПоложен камен темељац нове зграде Института БиоСенс.

Нови Сад , 25. мај 2021. .

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић положила је данас камен темељац за изградњу нове зграде Института БиоСенс, заједно са проф. др Зораном Милошевићем, покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност, Бранком Ружићем, министром просвете, науке и технолошког развоја, Милошем Вучевићем, градоначелником Града Новог Сада и Владимиром Црнојевићем, директором Института БиоСенс.

Будућа зграда БиоСенса биће опремљена најсавременијом научноистраживачком опремом и представљаће врхунац научне инфраструктуре у Србији, као и у ширем региону, а налазиће се између спортских терена Ђачког игралишта, Сунчаног кеја и објеката стакленика Природно-математичког факултета у оквиру Универзитетског кампуса Универзитета у Новом Саду.

Предвиђено је да зграда површине 6.750 метара квадратних буде саграђена до почетка јануара 2023. године, а уговорена вредност радова износи близу осам милиона евра.

Прерастање Института БиоСенс у европски центар научне изврсности за напредне информационе технологије и њихову примену у пољопривреди, реализује се у оквиру пројекта АНТАРЕС, у оквиру престижног позива Timing програма Европске комисије Хоризонт 2020. Поред улагања у истраживачку инфраструктуру, која укључује нову зграду и најсавременију опрему, пројекат се фокусира и на запошљавање врхунских стручњака, подстицање научне изврсности, стварање дигиталних решења за пољопривредни сектор и стимулисање предузетништва.

За пројекат АНТАРЕС обезбеђено је 28 милиона евра – половина од Европске комисије у оквиру програма Хоризонт 2020, а другу половину обезбедила је Република Србија путем кредита Европске инвестиционе банке за научну инфраструктуру.

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су и Њ.Е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, Алесандро Брагонзи, шеф Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Весна Бенгин, координаторка пројекта АНТАРЕС и многобројни представници страних амбасада у Републици Србији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs