Вести


Посета амбасадорке Чешке Републике у Србији

Нови Сад , 17. мај 2017.
-A A +AПосета амбасадорке Чешке Републике у Србији.

Нови Сад , 17. мај 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, примио је данас амбасадорку Чешке Републике у Србији Ивану Хлавсову.

Покрајински секретар представио је амбасадорки рад секретаријата и истакао значај имплементације Акционог плана за остваривање права националних мањина, који је Влада Републике Србије усвојила у марту 2016. године, а који, поред осталог, предвиђа и конкретне мере када је у питању заступљеност националних мањина у јавном сектору и у образовању. Том приликом, присутни су констатовали да је правни оквир за заштиту права националних мањина изузетно добар, али да га је потребно усавршавати и омогућити његову потпуну примену у свакодневном животу. Секретар Њилаш нагласио је и то да је потребно економски повезати матичне земље с њиховим припадницима у Републици Србији, као и да је веома важно привредно улагање Републике Чешке у деловима Војводине где има више припадника чешке националне мањине, чиме би допринели њиховом бољем животном стандарду.

На састанку је било речи и о раду овог секретаријата у области очувања, заштите и унапређивања права припадника чешке националне мањине у Аутономној покрајини Војводини, као и о очувању идентитета чешке националне мањине на овим просторима. Поред осталих националних мањина, Секретаријат – путем конкурса – финансира и Национални савет чешке националне мањине, организације, као и органе у Аутономној покрајини Војводини у чијем раду су у службеној употреби чешки језик и писмо.

Амбасадорка Хлавсова нагласила је да је Амбасада Републике Чешке у Србији у сталном контакту с чешком националном мањином у Србији, те да активно прати животни стандард и проблеме чешке заједнице. Том приликом, амбасадорка је похвалила постигнути стандард у погледу заштите права чешке националне мањине у покрајини и мултиетнички карактер овог подручја, као и то што је адекватно обезбеђена заштита права чешке националне мањине у Србији. Такође, она је рекла да Република Чешка подржава развој региона у којима живи највећи број чешке националне мањине, пројектима развојне сарадње и инвестиционим улагањима у инфраструктуру (нарочито у општини Бела Црква), те да чешка влада (посредством чешке амбасаде) обезбеђује финансијску подршку за културно-образовне активности удружења припадника чешке националне мањине.

Састанак је протекао у пријатељском разговору, а поред секретара Њилаша, присутна је била и Милинка Хрћан, в.д. помоћника покрајинског секретара за националне мањине – националне заједнице.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs