Вести


Посета делегације немачке гимназије Розенштајн из Хојбаха

Нови Сад , 10. април 2019.
-A A +AПосета делегације немачке гимназије Розенштајн из Хојбаха.

Нови Сад , 10. април 2019. .

Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, примио је данас делегацију немачке гимназије Розенштајн из Хојбаха, с директором поменуте школе Јоханесом Јозефом Милером на челу.

Још 2014. године успостављена је сарадња између региона Штутгарт (Савезна покрајина Баден-Виртемберг, СР Немачка) и АП Војводине на више нивоа: сарадња средњих школа, пољопривредна сарадња и размена, те сарадња администрација и локалних самоуправа. Када је реч о сарадњи у области образовања, могуће је стварање партнерства између школа из обе покрајине.

Према Њилашевим речима, последњих неколико година спроводи се велика реформа у образовном систему Србије, те су добра пракса и искуства из Немачке – где су развијене области просвете и привреде – више него добродошли. Том приликом, секретар је изразио задовољство поводом развијене сарадње између Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада и гимназије Розенштајн из Хојбаха, која датира још из 2012. године.

„Секретаријат подржава овај вид сарадње и учиниће све да помогне при реализацији будућих партнерства. Велики је број заинтересованих школа с територије АП Војводине, које би учествовале. Ту не мислим само на гимназије, већ и на стручне школе, које би могле да се повежу са школама сличног профила из региона Штутгарт.”

„Као директор Розенштајн гимназије могу да кажем да је велика част имати елитну школу за партнера, као што је Гимназија „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада. Захваљујући билингвалној настави, изграђен је мост који повезује две гимназије. Важно је да се успостави размена наставника, јер на пољу природних и друштвених наука могу пуно да науче од нас. Требало би што више војвођанских школа да се укључи путем Ерасмус плус пројекта, јер Војводина – због својих специфичности – представља слику Европе у малом.”

Састанку су присуствовали и помоћник директора партнерске гимназије Розенштајн Михаел Шелмахер, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада др Радивоје П. Стојковић и професор гимназије Драган Вулић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs