Вести


Пословни форум у Будимпешти окупио инвеститоре и привреднике из Србије и Мађарске

Будимпешта , 15. децембар 2016.
-A A +AПословни форум у Будимпешти окупио инвеститоре и привреднике из Србије и Мађарске.

Будимпешта , 15. децембар 2016. .

Српско-мађарски пословни форум за предузећа одржан је данас у Амбасади Републике Србије у Будимпешти. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, изнео је како уопштене, тако и статистичке појединости које иду у прилог чињеници да је представљање инвестиционих могућности на овај начин, уз подршку амбасада, кључно у погледу привредног повезивања и умрежавања предузетника земаља у окружењу.
Општина Стара Пазова је на овом Форуму, који су заједнички организовали са Мађарско-српском трговинском и индустријском комором и Мађарско-српским пословним саветом, а уз подршку Амбасаде Републике Србије у Будимпешти, представила своје потенцијале којима би требало привући нове инвеститоре на њену територију.
Речима да сарадња привредника две земље би требало да се продуби и постане интензивнија и тиме допринесе укупном квалитету билатералне сарадње, своје излагање је започео потпредседник Ђоковић. ,,Када бих пред светским аудиторијумом требало да представим укупну привреду и привредни амбијент Републике Србије, засигурно бих одабрао да то учиним кроз представку Општине Стара Пазова, кроз сагледавање њеног перфектног инфраструктурног положаја, саобраћајне повезаности, као и чињенице да се у кругу од око 50 километара налази 3 милиона потрошача, а најважније кроз квалитет људског капитала који је креирао тај пословни амбијент, који у реалном времену прати потребе индустријализације“, рекао је Ђоковић нагласивши да су грађанство и привредници ове Општине поседовали и градили плодоносан предузетнички дух.
Потпредседник је истакао да је Мађарска на десетом месту у домену инвестиција и броја отворених нових радних места у Србији, док је 290 милиона евра инвестирано на територији АП Војводине од стране мађарске привреде, при чему је отворено 2.500 радних места. Он наводи да је у погледу структуре ових инвестиција извесно да се оне углавном налазе у три банатска округа, што поручује да постоји доста простора за улагање и у друге округе у Војводини.
Њ.Е. амбасадор Р. Србије Раде Дробац је истакао да ће сарадња која буде остварена на данашњем Форуму бити допуна постојеће сарадње између Србије и Мађарске, која је на изузетно високом нивоу. ,,Иако економска сарадња расте из године у годину и шири се у дијапазону постојећих могућности, постоји много сфера у којима сарадња не постоји или је недовољно развијена“, истакао је амбасадор и додао да се Амбасада Републике Србије у Мађарској труди да добрим политичким односима и у оквиру свог деловања промовише и подржи све активности које воде ка упознавању предузетника две земље и продубљивању њихове сарадње.
Циљ самог Пословног форума јесте представљање билатералних пословних прилика, ради унапређења пословања и статуса предузетника на домаћем и страном тржишту, а све кроз пословне Б2Б сусрете и презентације производа учесницима и медијима.
Учесницима су се обратили и секретар Мађарско-српског пословног савета Имре Варга, као и председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs