Вести


Потпалом кречне пећи у фабрици шећера „Црвенка“ данас означен почетак вађења и прераде шећерне репе

Црвенка , 26. август 2016.
-A A +AПотпалом кречне пећи у фабрици шећера „Црвенка“ данас означен почетак вађења и прераде шећерне репе .

Црвенка , 26. август 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић данас је у фабрици шећера „Црвенка“ а.д. присуствовао потпаљивању кречне пећи, церемонији којом се сваке године означава почетак вађења и прераде шећерне репе.

„Ова фабрика је окосница привредног развоја десетинама година уназад у овом делу Србије, основ је за егзистенцију стотина породица у овом крају и кључни је партнер многобројним кооперантима и пољопривредним произвођачима“, рекао је на почетку свечаности секретар Радојевић, изразивши задовољство што присуствује потпали кречне пећи, чиме се означава почетак „кампање“, како се у пољопривреди назива период године у којем се шећерна репа вади и прерађује. „Задовољство ми је што смо у Црвенки, која представља једну од успешнијих приватизација; на жалост, не можемо се похвалити да их је у претходном периоду било много, али фабрика шећера "Црвенка" и партнери из Грчке, Helenic Sugar, један су од позитивних примера“, рекао је секретар Радојевић, истакавши да мере подршке Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство могу да буду корисне и произвођачима и прерађивачима репе. „До краја ове године биће реализована значајна средства када су у питању субвенционисање и додела бесповратних средстава за изградњу експлоатационих бунара и система за наводњавање, што свакако може да допринесе и даљем развоју производње шећерне репе. Ове године ћемо субвенцијама које смо предвидели обезбедити и покривање нових 4-5 хиљада хектара системима за наводњавање“, рекао је секретар.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство у свом говору је акцентовао и опредељење Покрајинске владе да се учини максималан напор да се кроз сарадњу са Владом Републике Србије и ресорним републичким министарством побољша привредни амбијент. „Наша су обавеза и дужност да привредни партнери у јавној администрацији препознају савезнике“, закључио је Радојевић.

Генерални директор фабрика шећера „Црвенка“ у Црвенки и „Шајкашка“ у Жабљу, Петрос Геминцис (Petros Gemintzis), рекао је да се данашњим почетком кампање наставља традиција која у Црвенки траје дуже од века, јер се кречна пећ данас палила 103. пут током 104 године, колико постоји фабрика. „Наша историја дужа од века, уз искуство, знање и ангажман запослених, охрабрују нас да гледамо у будућност са оптимизмом. Наша визија је још више репе, већа производња и већи извоз. Ово је индустрија која чврсто стоји на својим ногама, не користи ни динар субвенција нити има икакве привилегије, задовољава потребе домаћег тржишта а истовремено извози озбиљне количине шећера у Европску унију“, рекао је директор Геминцис нагласивши да шећерна репа по хектару доноси три пута већи приход него кукуруз, на пример, те да Србија може да буде један од највећих произвођача шећерне репе. Геминцис је рекао и да постоји простор за повећање приноса, а затим и прихода по хектару, што би допринело целокупном развоју пољопривреде у Србији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs