Вести


Потписани нови уговори у области енергетике и минералних сировина

Нови Сад , 12. април 2016.
-A A +AПотписани нови уговори у области енергетике и минералних сировина.

Нови Сад , 12. април 2016. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, потписао је уговоре о додели бесповратних подстицајних средстава за реализацију пројеката примене топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката јавне намене на територији АП Војводине.

Реч је о конкурсу који је расписиван и претходних година, а заинтересованост за овај конкурс, као и резултати примене топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката јавне намене, разлог су да се Конкурс понови и ове године.

Уградњом топлотних пумпи подстиче се рационалније коришћење енергије, као и њена уштеда, пошто топлотне пумпе, према речима секретара Станковића, за један уложени киловат час електричне енергије дају четири до пет пута више топлотне енергије.
Реч је о обновљивом извору енергије, чијом се употребом доприноси заштити животне средине, а као крајњи бенефит, значајан за грађане, представљају нижи рачуни за енергију у самим становима.

На конкурс је пристигло једанаест пријава. Укупна тражена средства износила су око 84 милиона динара. Од укупног броја пријава, четири пријаве су испуниле све услове. Проблеми који су определили да остале пријаве не прођу односили су се на недостатак сопственог учешћа, или је недостајало истражно право за коришћење подземних вода, те неки други формални услов.
Данас су потписани уговори са Домом за душевно оболела лица у Чуругу и Новом Бечеју, затим са представницима Јавне установе „Херој Пинки“ из Сремске Митровице и „Бање Јунаковић“ из Апатина. Укупан износ средстава за реализацију ових пројеката износи око 27 милиона динара, а време проврата инвестиција је од три до седам година.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs