Вести


Потписани уговори са пољопривредницима на основу три конкурсне линије

Нови Сад , 11. мај 2017.
-A A +AПотписани уговори са пољопривредницима на основу три конкурсне линије.

Нови Сад , 11. мај 2017. .

Приликом данашњег потписивања уговора са више од стотину пољопривредника са територије АП Војводине који су остварили бесповратна подстицајна средства на основу три конкурсне линије Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ресорни секретар мр Вук Радојевић поручио је да никада до сада буџет за пољопривреду није био већи, да су предвиђене и нове мере аграрне политике које треба да допринесу унапређењу аграра, те да за неке од њих подстицајна бесповратна средства износе чак до 70 одсто.

Данас су потписани уговори за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у опрему за хладњаче, машине, опрему за прераду уљарица и сушаре за ароматично, зачинско и лековито биље, затим за опремање сточарских фарми, те за суфинансирање инвестиција у пчеларство.

Радојевић је рекао да је за све три мере аграрне политике, односно три конкурса обезбеђен већи обим бесповратних подстицајних средстава, која су добили у великом броју пољопривредници млађи од 40 година и жене које су носиоци регистрованог пољопривредног газдинства.

За конкурс који се тиче суфинансирања инвестиција у набавку опреме за хладњаче, сушаре, набавку машина за припрему производа за тржиште опредељено је четири пута више средстава него у 2016. години. Као резултат тога, данас су потписана 32 уговора са регистрованим пољопривредним газдинствима. Укупна вредност инвестиције је близу 100 милиона динара, а учешће Секретаријата је непуних око 47,5 милиона динара. То ће обезбедити нових близу 3.000 квадратних метара хладњача.

Друга конкурсна линија тиче се опремања сточарских фарми и за њега је планирано 70 одсто више пара него у прошлој години. Потписано је 11 уговора, у укупној вредности близу 14 милиона динара, са учешћем Покрајине од непуних седам милиона динара. Средства ће бити утрошена у опремање седам свињарских, три говедарске и једне овчарске фарме.

Трећа конкурсна линија односи се на развој пчеларства: набавку нових пчелињих друштава и пчеларске опреме. Радојевић је поновио да је и за ову намену повећан износ средстава у буџету, најпре ребалансом буџета у другој половини 2016. године, када је опредељено додатних 10 милиона динара. У овој години планиран је износ од 15 милиона динара. Данас су потписани уговори са 61 корисником средстава, у износу већем од 10 милиона динара, тако да су укупне инвестиције у пчеларству око 20 милиона динара.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs