Вести


Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш у посети Зрењанину

Нови Сад , 05. март 2019.
-A A +AПотпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш у посети Зрењанину .

Нови Сад , 05. март 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш боравиo је данас у посети Граду Зрењанину, где је имао је састанак са градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и његовим сарадницима, потом је разговарао са директорима зрењанинских основних и средњих школа, а обишао је и електротехничку и грађевинску школу “Никола Тесла”, музичку школу “Јосиф Маринковић” и основну школу “Соња Маринковић”.

У изјави представницима медија Михаљ Њилаш је рекао да је делегација Покрајинског секретаријата посетила Зрењанин како би се направио биланс рада током претходне три године и сагледала ситуација када је реч о образовању, тренутном стању и унапређењу права националних мањина.

„Сарадња је била изузетна и веома успешна и у том билансу најпре смо утврдили цифру 68,7 милиона динара, што је износ који је АП Војводина дала у овим областима граду, установама и школама, као и невладиним организацијама и удружењима која се баве областима образовања и заштите права мањина. Образовање нам је највише у фокусу и највише средства је за то потребно, као и за обнављање објеката наших школа. Видели смо у осам успешних пројеката у основним и средњим школама да смо у највише случајева финансирали обнову крова, али и остале потребе, као што су замене прозора, грејање и слично“, казао је Њилаш.
Навео је да ће таква пракса бити настављена, а да ће данашњи састанци са челницима града и директорима зрењанинских школа допринети да се боље сагледају проблеми.

„Прошле године наш секретаријат је успео да обиђе све установе просвете у Војводини и тако смо се и овде у Зрењанину уверили које су то потребе, а наши конкурси који су прошле недеље расписани, отворени су за решавање ових проблема. Укупан износ је нешто више од 410 милиона динара и сада смо ушли у детаље око могућности за Град Зрењанин, који су приоритети, као и ко би могао поднети апликације на конкурс“, рекао је Њилаш.

Изразио је и чврст став Покрајинске владе за побољшање услова у образовању, а тако и у сфери унапређења права мањина и истакао да ће успешна сарадња са Градом Зрењанином бити настављена.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић указао је на значајна издвајања Града Зрењанина у области образовања, и континуирано финансирање свих трошкова, осим плата. У те сврхе, како је навео, усмерава се скоро 20 процената од укупних буџетских средстава.

„Мислим да то није мало и да значајан новац улажемо, пре свега, у инфраструктуру основних и средњих школа. Заједно са покрајинским секретаријатом реализујемо значајне пројекте, верујем да ће та сарадња бити још боља и успешнија. Данашња посета добра је прилика и да се разговара са руководиоцима школа и да се они упуте како да још више средстава повучемо у наш град“, казао је Јањић и додао да је секретара Њилаша информисао и о неким плановима из области образовања, посебно о намери Града да изгради нову, велику средњу школу.

„У њој би биле смештене две или можда и три школе које сада раде и желимо да имамо леп, репрезентативан објекат, атрактиван и за ученике и за родитеље, а пре свега да он буде у функцији образовања и обуке наше омладине да буде спремна да се одмах прихвати посла у различитим установама и фабрикама у нашем граду“, истакао је градоначелник.

У обиласку три зрењанинске школе, Михаљ Њилаш се уверио да су потребна и значајнија улагања у обнову појединих школских објеката, које превазилазе могућности локалне самоуправе. Прилаз електротехничкој и грађевинској школи “Никола Тесла” онемогућен је са три стране, због различитих проблема на самом објекту. На згради музичке школе санирана су већа оштећена на фасади, а у случају основне школе “Соња Маринковић”, где је недавно обновљена кровна конструкција, проблем представља улична фасада, као и недостатак простора за одвијање наставе физичког васпитања. Приликом посете тој школи, потпредседнику Покрајинске владе предочено је да постоји пројекат за изградњу спортске сале, да су потребе за њом велике, али да тренутно недостају финансијска средства за тако велику инвестицију.

Заједно с потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром Њилашем у Зрењанину су боравили и заменик секретара Милан Ковачевић, начелница Одељења за остваривање права националних мањина Жужана Мацко и помоћница секретара за образовање Биљана Кашерић.

Испред Града Зрењанина, састанку у кабинету градоначелника су, уз Чедомира Јањића, присуствовали и његов заменик Саша Сантовац, помоћници Душко Радишић и Симо Салапура, члан Градског већа Јожеф Стојко, начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић и покрајински посланик Александар Фаркаш.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs