Вести


Потпредседник Покрајинске владе проф. др Драгослав Петровић отворио Међународну еко-конференцију о здравственој безбедности хране

Нови Сад , 24. септембар 2014.
-A A +AПотпредседник Покрајинске владе проф. др Драгослав Петровић отворио Међународну еко-конференцију о здравственој безбедности хране.

Нови Сад , 24. септембар 2014. .

У Новом Саду данас је започела Међународна еко-конференција, тематски посвећена здравственој безбедности хране, на којој ће своје научне радове изложити домаћи и више од 30 иностраних аутора из 11 земаља. Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој и ове године је њен финансијски покровитељ.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, отворивши Еко-конференцију, рекао је да је ова манифестација, коју Еколошки покрет Новог Сада успешно организује већ 18 година, израсла у значајан стручни и научни скуп. Последњих година се одржава под покровитељством Унеска, а ове године, како је нагласио проф. др Петровић, има чек седам покровитеља, међу којима су изузетно значајне институције из земље и иностранства.

"На крају конференције, очекује се педесетак научних радова и саопштења на тему здравствено безбедне хране, у области која је посебно значајна за АП Војводину, с обзиром на то да смо оријентисани и препознатљиви по производњи хране и прерађивачкој индустрији која се на њу наслања," рекао је проф. др Драгослав Петровић и додао да је одрживи развој у овој области у фокусу активности Покрајинске владе.

"Оријентација Покрајинске владе да у нашем укључивању у ЕУ морамо задржати нашу покрајину као подручје које је лишено производње генетски модификованих производа. Кад се томе дода и наше настојање да кроз одговарајућу стандардизацију обезбедимо и контролу производа намењених извозу, онда се види да је годишња глобална тема која се односи на здравствену безбедност хране од централног интереса за Покрајинску владу", рекао је проф. Петровић.

"Покрајинска влада ће и даље снажно подржавати овакве манифестације", изјавио је проф. др Драгослав Петровић и навео савремене изазове са којима наша и будуће генерације имају обавезу да се суоче. Развитак цивилизације директно је повезан са развојем науке и технологије. Али, развитак науке и технологије има и другу компоненту, па данас имамо загађење животне средине и климатске промене, о чему говори и јучерашња конференција у оквиру УН, на којој су се представници чак 125 земаља бавили овом озбиљном темом. Потпредседник Покрајинске влада поручио је да је зато овај научни скуп важан јер ће о здравствено безбедној храни - теми која је посебно актуелна и за будуће нараштаје - бити изложени радови из свих аспеката.

Академик Рудолф Кастори, као председник Скупштине Еколошког покрета уручио је признање проф. др Драгославу Петровићи и Покрајинском секретаријату за науку и технолошки развој што су препознали значај конференције, јер се без финансијске помоћи не би могла одржати.

Коцепт програма је и ове године тако састављен да обухвата све еколошке чиниоце, који утичу на здравствену безбедност хране, као што су вода, ваздух, земљиште, напредне технологије у производњи хране, технологије прераде хране, економски моменти, правна регулативам, образовни аспект.

Еко-конференција је научни скуп који се, у организацији Еколошког покрета у Новом Саду, одржава од 1995. године и који је од 2003. године добио међународни статус, а од 2007. године искључиво научни карактер и пет пута заредом покровитељство Уједињених нација.

Покровитељ овогодишње манифестације је Матица српска, а организатори су Еколошки покрет Новог Сада, Академија за науку и уметност Војводине, Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду, Руски државни пољопривредни универзитет - МТАА из Москве, Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду и Национална организација за заштиту животне средине Италије из Рима. Осамнаеста међународна еко-конференција и осма конференција о здравествено безбедноj храни одржава се у Новом Саду од 24. до 27. септембра.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs