Вести


Почела Зелена недеља у АП Војводини, у којој ће бити засађено 10.000 садница тополе, брезе, црног бора, храста и каталпе

Нови Сад , 02. децембар 2019.
-A A +AПочела Зелена недеља у АП Војводини, у којој ће бити засађено 10.000 садница тополе, брезе, црног бора, храста и каталпе.

Нови Сад , 02. децембар 2019. .

У оквиру Зелене недеље у АП Војводини, председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић засадили су данас нове саднице липе у парку код зграде Скупштине Војводине, чиме је званично почела Зелена недеља у АП Војводини.

Зелена недеља у АП Војводини установљена је на основу Декларације о заштити животне средине, коју је, на предлог Покрајинске владе, усвојила Скупштина Војводине, а трајаће од 2. до 6. децембра. У оквиру ње, на зеленим површинама око јавних установа у целој покрајини биће посађено 10.000 нових садница тополе, брезе, црног бора, храста и каталпе.

„Ово је почетак акције за озелењавање Војводине у којој ће учествовати локалне самоуправе и више од 30 јавних установа у АП Војводини. Циљ нам је да питања из области заштите животне средине ставимо у први план. Желимо да подигнемо свест о овој области, која је дуго година била на маргинама друштвеног живота, али и да удвостручимо површине под шумама у АП Војводини“, казао је председник Мировић.

Председник је истакао да Декларација о заштити животне средине обавезује да се широм Војводине повећа површина под шумама и озелени што већи простор, да се за јавни превоз користе возила на струју и гас и да се забрани употреба пластичних кеса.

„Припремамо пројекте и за изградњу постројења за пијаћу воду и за пречишћавање отпадних вода. Наредне године издвојићемо више од милион и по евра само за припрему пројектне документације у тој области“, истакао је Мировић.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић казао је да је ово до сада највећа акција ове врсте у АП Војводини. Он је захвалио јавним предузећима „Србијашуме“ и „Војводинашуме“, која су донирала саднице.

Акције озелењавања организују се у Новом Саду, Бачком Петровцу, Зрењанину, Мачванској Митровици, Врбасу и Руми, у установама којима је оснивач АП Војводина—социјалним и здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs