Вести


Почела изградња фабрике „Essex Europe“ у Зрењанину

Нови Сад , 14. март 2018.
-A A +AПочела изградња фабрике „Essex Europe“ у Зрењанину.

Нови Сад , 14. март 2018. .

Полагањем камена темељца у индустријској зони „Југоисток“ почела је изградња нове фабрике компаније "Essex Europe" у Зрењанину. Камен темељац су положили председник Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и председник конзорцијума "LS Group" Кристофер Ку. Како је најављено, биће уложено 30 милиона евра за изградњу погона, а планирано је да у њему буде запослено око 170 људи.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је отварање погона компаније "Essex Europe" доказ да се у Србији и Војводини одвија ефикасна реиндустријализација. Он је додао да је у последњих 10 дана присуствовао отварању две велике компаније, и поручио да је у плану отварање нових погона попут "Essex Europe" у Зрењанину, у којем ће бити запослено много наших људи.

Мировић је додао да је индустријска производња у Војводини током прошле године порасла за 7,7 одсто, те да је пад незапослености у читавој Србији све израженији, нагласивши да је незапосленост у Средњобанатском управном округу смањена за 17,8 одсто, као и да ће Зрењанин поново постати један од главних покретача привреде у Војводини и Србији.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да је инвестиција у фабрику у Зрењанину 30,4 милиона евра, а да је држава помогла са 1,6 милиона евра. Он је додао да ће у "Essex Europe" у Зрењанину посао наћи више од 160 људи, да ће просечна нето плата бити 90.000 динара, а за раднике 67.400 динара.

Вучић је рекао да очекује још инвестиција из Јужне Кореје и инвеститорима пожелео да Србију доживе као други кућу и да направе још фабрика.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић казао је да Зрењанин већ неколико година уназад жели да се представи као добро место за инвестирање, те да данашње полагање камена темељца говори да је на добром путу. Он је додао да је у последње две године у Зрењанину отворено три хиљаде нових радних места, те да је инвеститорима на располагању 550 хектара градског грађевинског земљишта.

Председник "LS Group"-а Кристофер Ку казао је да та фирма послује на преко 100 локација, као и да има своје огранке у 25 земаља света у којима запошљава преко 3.000 људи.

"Велика ми је част што данас прослављамо партнерство између Србије, "LS Group"-а и компаније "Essex Europe" , рекао је Ку и додао да "LS Group" данас покреће прву и једину локацију у Србији.

"Essex Europe" производи жицу за трансформаторе, електро-моторе и генераторе. Део је компаније "Superior Essex", са седиштем у Атланти (САД), која је чланица јужнокорејске "LS Group". Ова групација има годишњи промет од 19 милијарди долара, а њихове фабрике налазе се на три континента.

Та компанија ће на плацу од седам хектара у Зрењанину изградити производни погон од 14.000 квадратних метара и пословни простор од 2.000 квадрата.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs