Вести


Почела 36. Кобасицијада у Турији

Нови Сад , 29. фебруар 2020.
-A A +AПочела 36. Кобасицијада у Турији.

Нови Сад , 29. фебруар 2020. .

У Турији код Србобрана, одржава се 36. популарна туристичка манифестација Кобасицијада. Овај највећи гастрономски догађај у Србији посвећен надалеко познатом туријском деликатесу окупио је око 170 излагача првенствено месних прерађевина, али и вина и ракије.

Изразивши задовољство због учешћа на овој традиционалној манифестацији у Турији, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас на централној свечаности рекао да ресорни секретаријат финансијски подржава туријску Кобасицијаду и сличне манифестације, јер оне на најбољи начин доприносе заштити идентитета и промовишу вредности српског војвођанског села и очување традиционалних производа.

„Туријска Кобасицијада из године у годину подиже ниво организације и из тог разлога позивам организаторе - Удружење туријске Кобасицијаде и Општину Србобран - да искористе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду за заштиту географског порекла туријске кобасице“, истакао је Радојевић и подсетио да је то већ учињено за сремски кулен, вршачку шунку, врбички бели лук, футошки купус и бегечку шаргарепу.

Радојевић је рекао да је ресорни секретаријат у протекле три године на овај начин подржао преко 700 сличних традиционалних манифестација. Ресорни секретар је подсетио да је за три године потписано близу 90 уговора са пољопривредницима из општине Србобран, чија је инвестициона вредност преко 500.000 евра.

Честитајући организаторима на још једној успешној манифестацији, Радојевић је пољопривреднике из Турије подсетио да искористе шансу и конкуришу за средства Секретаријата намењена за субвенције и за опремање сточарских фарми и мини прераду меса.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је и званично отворио ову чувену гастро-туристичку манифестацију у Турији, ритуалним откупом туријске брице (бритве) за динар, којом је пресекао џиновску кобасицу, поручио је да је важно развијати брендове као што је туријска кобасица.

„Нафту и море немамо, али имамо храну. То је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација, то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе. Уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа, можемо само још више напредовати“, истако је Недимовић.

Председник Општине Србобран Радивој Парошки захвалио је на покрајинској и републичкој подршци и истакао да ова манифестација, која је сваке године све већа, и сама обара своје рекорде, а једино што се не мења је квалитет. Он је навео да верује да ће млади људи у њеној организацији наставити да развијају овај бренд и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту.

Туријска кобасица је јединствена и праве је велики мајстори по традиционалној рецептури овог краја. Овога пута у Турији је направљена кобасица од два километра и 36 метара, која је тачно у подне свечано представљена бројним посетиоцима. Џиновску кобасицу, којом су за седам метара надмашили сопствени рекорд од 2.029 метара, оверен 2013. године у Гинисовој књизи, направило је осам мајстора од две и по тоне чистог меса.

Очекује се да ће у Турији, која има око 2.000 становника, током три дана одржавања Кобасицијаде боравити између 50.000 и 70.000 посетилаца за које је приређен и богат културно-уметнички програм, концерти и низ интересантних дешавања. Посебни гости манифестације су пријатељи и представници кобасичарских фестивала из Мађарске, Хрватске, Словеније, Румуније и Словачке.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs