Вести


Почетак телерадиологије у Србији

Инђија , 17. март 2016.
-A A +AПочетак телерадиологије у Србији.

Инђија , 17. март 2016. .

Проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију, посетила је Дом здравља „Др Милорад Мика Павловић“ у Инђији у ком је завршена дигитализација/софтверска надоградња мамографа и информационо повезивање са Центром за радиологију Клиничког центра Војводине у Новом Саду за шта је Покрајински секретаријат издвојио 2.488.000,00 динара.

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је 2013. године донео посебан Програм увођења нове информационе технологије у дијагностици и лечењу од хроничних незаразних болести и унапређења радиолошке службе на територији АП Војводине.

Програм, путем унапређења радиолошке дијагностике хроничних незаразних болести, омогућава рано и адекватно лечење пацијената и увођење и развој централног дигиталног система архивирања и умрежавања здравствених установа у Аутономној покрајини Војводини путем РИС/ПАЦС система (Радиологy Информатион Сyстем/Пицтуре Арцхивинг анд Цоммуницатион Сyстем).

„Овај систем омогућава боље праћење пацијената, раније откривање и третирање компликација, квалитетнију и бржу обраду пацијената уз економичнију употребу средстава очитавањем радиолошких налаза ван здравствене установе и места где су начињени, добијање другог специјалистичког мишљења, супервизију налаза и обављање консултација без слања пацијента и понављања скупих прегледа.“ – казала је Копитовић.

Циљ спровођења Посебног програма је очување и унапређење здравствене заштите становништва Аутономне покрајине Војводине, а Клинички центар Војводине у Новом Саду је наставио његову реализацију и 2014. и 2015. године. Укупна финансијска вредност за ове три године износила је 45.800.000,00 динара.

„Присуствујете историјском моменту у стручно радиолошком погледу, јер данас почиње телерадиологија у Србији. ДЗ Инђија је прва од девет установа здравствене заштите, колико је предвиђено Посебним програмом Покрајинског секретаријата. Даљим ширењем мреже радиолози из целе Војводине ће моћи да комуницирају са Центром за радиологију Клиничког центра Војводине и да размењују искуства и у неким другим патолошким променама које су значајне за покрајину“, рекла је проф. др Сања Стојановић, управница Центра за радиологију КЦВ.

Рак дојке се најчешће манифестује као безболан чвор у дојци. Некада се у већини случајева откривао случајно када би се тумор већ могао напипати или би сама болесница уочила видљиве промене на дојци. Симптоми рака дојке могу бити и чворић у дојци, црвенило, бол у брадавици, исцедак из брадавице, увлачење брадавице, промена облика дојке, промене на кожи дојке, осетљивост дојке и бол у дојци.

Како је учесталост рака дојке постала већа, повећала се и свест код жена о потреби самопрегледа, а покренут је и национални програм раног откривања (позиви женама на ултразвучна и мамографска снимања).

Уколико се открије довољно рано, рак дојке се може у већини случајева излечити, а мамографија је данас најбољи начин за рано откривање ове болести код жена старијих од 40 година, а то је доба изнад које учесталост рака дојке почиње нагло да расте.

Мамографија се у случају појаве било каквих сумњивих симптома или уочљивих или палпабилних промена може и треба радити код свих па и млађих жена.

Председник општине Инђија Петар Филиповић је рекао да је прошло је пуне четири године од када је замишљено да мамограф почне да ради у дому здравља „Др Милорад Мика Павловић“.

“Општина Инђија је издвојила 2 милиона динара и уз додатну помоћ Покрајинског секретаријата успела да превазиђе многобројне административне и финансијске препреке. У нашој општини данас живи преко 22.000 пунолетних жена и јако је битно да наше жене буду здраве, јер такве дају снагу и квалитет читавој заједници.” – рекао је у обраћању Филиповић.

Према подацима Националног регистра за рак, стопа инциденције карцинома дојке у АП Војводини у 2013. години је 57,6 на 100.000 становника, а према подацима Републичког завода за статистику стопа морталитета од карцинома дојке 2013. године у Србији је 25,6 на 100.000 становника.

Укупан број новооболелих у 2013. години је 1101, од тога 1079 жена и 22 мушкарца. У истој години укупан број умрлих је 490, од тога 478 особа женског и 12 особа мушког пола.

„Велики проблем је у томе што у Србији нема довољан број радиолога који могу да читају мамографске снимке. Сматрамо да средина са 50.000 становника мора да има најмање два радиолога који су обучени за мамографске снимке. Захваљујући Центру за радиологију КЦВ и Покрајинској влади, ми смо телерадиологијом решили проблем недостатка радиолога. Сада смо спремни да за годину дана прегледамо више од 3300 жена.“ – рекао је др Васа Петровић, директор Дома здравља „Др Милорад Мика Павловић“ у Инђији и додао да је водећи узрок смртности код малигних болести код жена је дојка. Сваки дан је 10 новооткривених и сваки дан 5 жена умре.

Систем здравствене заштите ће телерадиологијом показати да има квалитет, организацију, људе и да може да уради оно што је еквивалентно западној Европи.

„Зашто да се стидимо када имамо резултат!“ – закључио је Петровић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs