Вести


Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић говорио на отварању изложбе српских икона у Бриселу

Нови Сад , 14. фебруар 2013.
-A A +AПредседник Владе Војводине др Бојан Пајтић говорио на отварању изложбе српских икона у Бриселу.

Нови Сад , 14. фебруар 2013. .

Брисел/Нови Сад, 14. фебруар 2013 - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић синоћ је у Бриселу говорио на отварању изложбе "Европска културна разноликост, српска црквена уметност у Мађарској". На изложби, на чијој поставци су сарађивали Галерија Матице српске и Музеј Српске православне епархије будимске из Сентандреје, представљене су иконе и богослужбени предмети из српских цркава у МађарскојОтварању изложбе у Балаши институту - Културном центру амбасаде Мађарске, присуствовали су републички министар културе и информисања Братислав Петковић, државни секретар у мађарском Министарству иностраних послова Жолт Немет, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, владика Будимске епархије Лукијан, велики број бриселских дипломата, посланика и функционера Европске уније, као и представници делегација Србије и Мађарске.


Сматрајући да је српска културна баштина део европске културне баштине, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић је изјавио да је Влада Војводине у потпуности финансирала долазак ове изложбе у Брисел. Изложено је 39 икона и богослужбених предмета из српских цркава у Мађарској, који су конзервирани и рестаурирани у Галерији Матице српске.


"Већ три године радимо на овом пројекту заједно са Галеријом Матице српске, јер желимо да покажемо колико су наша уметност и култура утицали на уметност и културу других народа. Нема ничег природнијег него да Покрајинска влада буде носилац једне овакве иницијативе, јер је Војводина, са својим различитим културама, традицијама и језицима, најбоља препорука за улазак Србије у Европску унију", поручио је Пајтић и најавио да ће Покрајинска влада и даље бити носилац пројеката који промовишу прожимање различитих култура и језика, и који промовишу оно што је учешће српске културе у европској култури.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs